FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JURICA: HRVATSKA OČEKUJE POTPORU SAD-A ZA EU I NATO

WASHINGTON,16. rujna 2004.(Hina) - Hrvatska očekuje nastavakprijateljskih i partnerskih odnosa sa Sjedinjenim Državama i punupotporu SAD-a za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u, rekao je učetvrtak u Washingtonu novi hrvatski veleposlanik u SAD-u NevenJurica.
WASHINGTON,16. rujna 2004.(Hina) - Hrvatska očekuje nastavak prijateljskih i partnerskih odnosa sa Sjedinjenim Državama i punu potporu SAD-a za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u, rekao je u četvrtak u Washingtonu novi hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica.

Jurica je u srijedu u Bijeloj kući predao vjerodajnice američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu.

Na susretu s hrvatskim novinarima u četvrtak Jurica je ocijenio odnose Hrvatske i SAD-a prijateljskim i partnerskim i rekao kako će dva strateške cilja hrvatske državne politike, uključenje u EU i NATO, obilježiti i njegov mandat u Washingtonu.

"Pri tom mislim u svakom slučaju na punu potporu Sjedinjenih Država, koju i ovako imamo, našem ulasku u Europsku uniju, ali isto tako i ono što nam je jako važno u sljedećemo razdoblju, osobito za sljedeći summit NATO-a 2006. godine, punu potporu Sjedinjenih Država za poziv u članstvo NATO-a", rekao je Jurica novinarima u hrvatskom veleposlanstvu.

U pisanom odgovoru na govor novoimenovanog hrvatskog veleposlanika prigodom predaje vjerodajnica predsjednik Bush je u srijedu rekao da su SAD-e predane cilju cjelovite Europe, slobodne i u miru, i da je "Hrvatska sastavni dio te vizije".

"Ako postoji jedna stvar koju bih želio da prenesete vašoj vladi i vašem narodu, to je da se Sjedinjene Američke Države i američki narod vesele danu kada će Hrvatska zauzeti svoje mjesto u euro-atlantskom savezu", stoji u Bushovom govoru dostavljenom u četvrtak hrvatskim novinarima.

Bush je napomenuo kako se u tom cilju SAD-e nada da će hrvatska vlada učiniti sve što je u njezinoj moći da prevlada naslijeđe rata i mržnje rata na Balkanu. "Punom suradnjom s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju i čineći sve što može da uhiti i izruči sve optuženike, posebice Antu Gotovinu, Den Haagu, Hrvatska može pokazati svijetu svoju predanost općim načelima pravde", stoji u govoru predsjednika Busha.

On je kazao i kako SAD očekuje da će Hrvatska ustrajno raditi na jamčenju prava na povratak svih izbjeglica i prognanika, bez obzira na nacionalnost.

Napominjući da pripadnost euro-atlantskom savezu znači i preuzimanje bremena međunarodne odgovornosti Bush je rekao da Sjedinjene Države cijene korake koje Hrvatska poduzima da postane još aktivnija na svjetskoj pozornici. Bush je rekao da hrvatski napori u Afganistanu, sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a i čelne uloga u Inicijativi za sprječavanje širenja naoružanja i sigurnost svjedoče ozbiljnost s kojom Hrvatska gleda na članstvo u NATO-u i EU-u.

"Nadam se da ćemo moći vidjeti više izvrsne aktivnosti Vaše zemlje u Iraku, gdje Multinacionalne snage trebaju takvu vrstu predanosti slobodi, miru i sigurnosti koju je Hrvatska iscrpno pokazala drugdje", rekao je Bush.

Jurica je rekao novinarima da Hrvatska i Sjedinjene Države imaju kontinuitet partnerstva i prijateljstva koji je u razdoblju od osamostaljenja Hrvatske "imao svojih uspona i padova, ali nikad nije bio prekinut".

"Odnosi između Sjedinjenih Država i Republike Hrvatske vrlo su čvrsti, vrlo su prijateljski, na dobrim su temeljima i mislim da možemo graditi to prijateljstvo i učvršćivati ga još i u daljoj perspektivi", rekao je Jurica.

On je kazao da Hrvatska i SAD nemaju otvorenih pitanja koja bi ometala prijateljske veze dviju zemalja. Dodao je da ta njegova tvrdnja ne znači da nema pitanja i na multilateralnom i na bilateralnom planu "koja se ne bi trebala dalje raspravljati i o njima dalje dogovarati". "Ali nikakve prepreke u partnerstu koje smo imali do sada nemamo i za budućnost", kazao je Jurica.

Bush je u svom govoru pri predaji vjerodajnica također rekao kako se SAD "vesele nastavku međusobnih rasprava o sporazumu o izuzimanju američkih postrojbi od Međunarodnog kaznenog suda".

Upitan da komentira taj dio o izuzimanju američkih vojnika od izručivanja Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) Jurica je rekao: "To je jedno od pitanja koje Sjedinjene Države drže stalno otvorenim, i drže na stolu i u tom smislu razgovori se stalno događaju i razgovori o tome teku dalje".

Napominjući da o tom sporazumu postoje razlike između Washingtona i Bruxellesa, koji se protivi potpisivanju sporazuma, Jurica je rekao da je to pitanje koje će se rješavati postupno.

"Mi se nalazimo u procesu približavanja Europskoj uniji... i isto tako njegujemo vrlo čvrste i dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i treba pustiti diplomaciji da postupno rješava sva pitanja koja se nalaze na stolu", kazao je Jurica.

Jurica je rekao novinarima da Hrvatska također traži da SAD podrže nastojanja Hrvatske da postane predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te američku potporu Hrvatskoj da postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a za razdoblje 2007-2008.

On je kazao kako je Hrvatska jedna od zemalja u jugoistočnoj Europi koja se može nasloniti na Bushovu inicijativu o sigurnosti i sprječavanju širenja naoružanja i da kao članica antiterorističke koalicije može dati bitan doprinos i biti predvodnica u regiji za provedbu te inicijative.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙