FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta predstavio je danas u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog novog Pomorskog zakonika ocijenivši da će se njime Hrvatska deklarirati kao jaka pomorska zemlja, jer će pomorsku regulativu u potpunosti uskladiti s onom najrazvijenijih pomorskih zemalja. Zakonikom se uvode najbolja rješenja za sigurnost plovidbe, ekologiju, te jamči konkurentnost hrvatskih pomoraca u odnosu na europske zemlje. Zakonik, kaže Kalmeta, obuhvaća i odredbe o zaštiti i nadzoru zaštićene ekološko-ribolovne zone, kao i hrvatskih unutarnjih voda. Oporbeni saborski klubovi uglavnom su se suzdržali prema Vladinu prijedlogu novog pomorskog zakonika, hvaleći neke odredbe koje štite brodare i uvode red u tzv. čartere, ali i kritizirajući neke, puput one o dopuštanju stranim ratnim brodovima ulazak u hrvatske teritorijalne vode.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra 10. sjednicu nastavlja pojedinačnom raspravom o Vladinu prijedlogu novoga pomorskog zakonika. Saborski zastupnici sutra bi trebao potvrditi i peteročlano Vijeće za telekomunikacije, koje je predložila Vlada, a Sabor večeras po hitnom postupku uvrstio u dnevni red. Vlada za pet članova Vijeća predlaže Gašpara Gačinu, Miljenka Krivšeka, Jurja Mužinu, Antu Dodiga i Radovana Centnera.

ZAGREB - Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim odnosima u vezi sa zakonskim reguliranjem visine kamatne stope bile su tema današnjega sastanka ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolte s predstavnicima Hrvatske udruge banaka (HUB) i članovima radne skupine za izradu predloženih zakonskih izmjena, priopćeno je iz Ministarstva. "Zajednička je ocjena da osnovni problem predstavlja definiranje bazne stope za utvrđivanje tržišnih kamata", stoji u priopćenju. U cilju konačne pripreme prijedloga zakona o obveznim odnosima u dijelu koji se odnosi na zakonsko reguliranje visine kamatnih stopa, u Ministarstvu pravosuđa bit će sazvan novi radni sastanak.

ZAGREB - Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) predstavila je danas zakonski prijedlog o područjima posebnog državnog interesa za kojeg smatra da je "dobitna kombinacija za oživljavanje gospodarstva i povratka mladih u ratom stradalim područjima". "Ako sve te mjere koje je predložila ZPH budu ugrađene u konačni Vladin prijedlog za ocijeniti je da u ovoj vlasti zaista postoji dobra namjera da se ratom stradala područja pokrenu iz dosadašnjeg mrtvila, zaostajanja, nezaposlenosti i stečajeva, rekao je predsjednik ZPH Josip Kompanović na konferenciji za novinare.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa danas je potpisan Memorandum o suradnji pri utemeljenju i djelatnosti Njemačke internacionalne škole u Zagrebu. Memorandum, kojim se uređuje djelatnost te njemačke škole na razini osnovnog i srednjeg obrazovanja, potpisali su hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i u ime njemačkog Ministarstva vanjskih poslova otpremnik poslova Njemačkog veleposlanstva Laurids Hoelscher. Škola će biti potpuno uklopljena u hrvatski školski sustav te će u imati status privatne škole, naglasio je ministar Primorac.

SPLIT - Čelnici Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja složili su se danas na sastanku u Splitu o organizaciji jednodnevna štrajka učitelja 5. listopada. Cilj štrajka koji će se održati na Dan nastavnika, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Andrija Puljević, "nije štrajk radi štrajka, nije obračun s vlasti, ni sa sadašnjom ni s bivšom ni s budućom, nego poticaj Vladi da poštuje vlastitu politiku te da za znanost i obrazovanje izdvaja toliko da postanu razvojni resurs ove zemlje".

ZLATAR - Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas u Zlataru ključeve i rješenja za useljenje u devet stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Po njezinim riječima stanovi su se, na žalost, gradili punih šest godina, a stajali su oko 4,6 milijuna kuna. Devet stanova u novoj dvokatnici s ukupno 434 četvorna metra izgrađeni su u najelitnijem dijelu Zlatara, blizu gradskog središta.

KARLOVAC - Na Županijskom sudu u Karlovcu danas su dvojica od trojice svjedoka, bivših zatvorenika u zatvoru za ratne zarobljenike tzv. SAO Krajine u Frkašićima, među sedam muškaraca prepoznala okrivljenika Svetozara Karana iz Korenice, kojemu se u ponovljenom postupku sudi zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima. Bešlag Keškić, Ramo Delić i Josip Klarić svjedočili su danas o zlostavljanjima koja su prošli kao ratni zarobljenici

ZAGREB - U sudaru tri tramvaja i dva automobila danas oko 13,25 sati na križanju Vukovarske i Držićeve avenije ozlijeđeno je devet osoba, osam lakše i jedna teže, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Nesreću je obilježio niz nesretnih okolnosti, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama. U sudaru su svi tramvaji iskočili iz tračnica, a jedna prikolica je pritom naletjela na dva osobna vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙