FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio zasjedanje raspravom o izmjenama obiteljskog zakona

ZAGREB,15. rujna(Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanjezaključio raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, kojim sedo početka 2006. planira odgoditi prebacivanje obiteljskih sporova ipredmeta s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove.
ZAGREB,15. rujna(Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje zaključio raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, kojim se do početka 2006. planira odgoditi prebacivanje obiteljskih sporova i predmeta s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove.

Vlada smatra da sudovi još nisu spremni preuzeti te predmete i o njima odlučivati, te da je stoga najbolje ne prekidati kontinuitet rješavanja tih predmeta, odnosno da ih do kraja iduće godine rješavaju centri za socijalnu skrb.

Oporba se oštro usprotivila takvom prijedlogu, ocjenjujući da se tako održava protuustavno stanje, jer centri ne mogu pružati sudsku zaštitu, koja bi po Ustavu i zakonu trebala biti zastupljena u rješavanju građanskih predmeta.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je da Vlada, zbog tromosti i nesposobnosti, nije izvršila svoju zakonsku obvezu da poslove koji se tiču obitelji iz Ministarstva pravosuđa prebaci u Ministarstvo branitelja i obitelji, a zbog čega se, tvrdi, i događaju ovakve odgode.

Saborski zastupnici su poslijepodne u hitnom postupku razmotrili i prijedlog Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, koji predviđa tržišno, umjesto administrativnog, utvrđivanja cijena grijanja.

Zastupnici su načelno poduprli uvođenje takvog izračuna, ali i upozorili da će ono dovesti do znatnijih poskupljenja opskrbe toplinskom energijom, s obzirom na ubrzan rast cijena energenata.

Dio klubova zastupnika zauzeo se za donošenje zakona u redovitoj proceduri, ocjenjujući da hitni postupak onemogućuje provođenje šire javne rasprave o temi koja će bitno utjecati na standard građana.

Založili su se i da se zakonom jasnije urede okviri budućeg tarifnog sustava, da se distributere obveže da potrošačima, koji to žele, u stanove ugrade kalorimetre, te da se potrošačima ostavi vremena da se prilagode novom sustavu izračuna cijena.

Saborski zastupnici su poslijepodne raspravljali i o prijedlozima ratifikacije niza međunarodnih protokola, među kojima je i Sporazum o povlasticama i imunitetima međunarodnog kaznenog suda.

Slaven Letica je, u ime Kluba HSP-a, predložio da se rasprava o tom sporazumu odgodi do kraja godine, čime bi, smatra, "Sabor pokazao minimum samopoštovanja u času kad je Haški sud, odbijajući dopustiti generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču da se brane sa slobode, pokazao da hrvatsku Vladu smatra nevjerodostojnom".

Letica je upozorio i da predloženi sporazum predviđa imunitet za sudske vještake, pa će se, kako je rekao, "obiteljskim nasilnicima, poput Ante Nobila, omogućiti da nekažnjeno u hrvatskim i svjetskim novinama govore što im padne na pamet".

Hrvatski sabor će s radom nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙