FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK ZA 0,5 ILI 0,8 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Upravni odbor Hrvatske obrtničkekomore (HOK) smatra da bi zakonom dopuštena najviša razina alkohola ukrvi za vrijeme upravljanja motornim vozilom trebala biti 0,5 promila,kao što je vrijedilo po starom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama,kao i da bi se ta razina mogla povećati na 0,8 promila.
ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore (HOK) smatra da bi zakonom dopuštena najviša razina alkohola u krvi za vrijeme upravljanja motornim vozilom trebala biti 0,5 promila, kao što je vrijedilo po starom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i da bi se ta razina mogla povećati na 0,8 promila.

Upravni odbor HOK-a s današnje je sjednice pozvao Vladu na izmjenu vrijedeće odredbe o 0,00 promila, uz poziv da takav zakonski tekst što prije utvrdi i što prije ga uputi u saborsku proceduru.

Obrtnici su najavili kako već ovog tjedna kreću s peticijama koje će se potpisivati u ugostiteljskim objektima, s ciljem izmjene spomenute odredbe, koja, tvrde, "narušava ugled hrvatskom turizmu, ugostiteljstvu pa i gospodarstvu u cjelini".

Zakon je, kazao je predsjednik HOK-a Stjepan Šafran, u suprotnosti sa zapadnoeuropskim zemljama s kojima se volimo poistovjećivati, a u kojima je dozvoljena razina alkohola u krvi 0,5 promila (primjerice u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj) ili 0,8 promila (primjerice Irskoj, Italiji, Kanadi).

Obrtnici ocjenjuju da će takav Zakon uništiti našu kulturu jela i pića te donijeti veliku štetu hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Vili Šaina istaknuo je kako ugostiteljski lokali u toj županiji zjape poluprazni ili prazni. Ako Zakon ostane na snazi doći će do zatvaranja ugostiteljskih lokala i otpuštanja radnika, kazao je Šaina.

Istog su mišljenja i predstavnici obrtničkih komora ostalih županija.

Tako primjerice iz Obrtničke komore Primorsko-goranske županije upozoravaju da je njihov kraj poznat po karnevalu i pitaju se kolike će štete zakon donijeti turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti županije u vrijeme karnevala.

Obrtnici drže kako se državni proračun treba puniti iz gospodarstva, a ne represijom koja je nametnuta spomenutim zakonom.

Ističu također kako je za velik broj prometnih nesreća na hrvatskim cestama uzrok bila prebrza vožnja, a ne alkohol.

Dodali su i kako je stari Zakon o sigurnosti u prometu bio dobar, no, problem je bio što se on nije provodio.

Na današnjoj sjednici trebalo se razgovarati i o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu, no ta je tema, odgođena za sljedeću sjednicu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙