FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPĆA SKUPŠTINA UN-A ZAPOČELA NOVO ZASJEDANJE POZIVOM NA AKCIJU

WASHINGTON/NEW YORK,15. rujna(Hina) - Opća skupština Ujedinjenihnaroda započela je u utorak 59. zasjedanje pozivom njezinog novogpredsjednika na žurnu akciju Svjetske organizacije u suočavanju sizazovima rata i terorizma te s problemima razvoja.
WASHINGTON/NEW YORK,15. rujna(Hina) - Opća skupština Ujedinjenih naroda započela je u utorak 59. zasjedanje pozivom njezinog novog predsjednika na žurnu akciju Svjetske organizacije u suočavanju s izazovima rata i terorizma te s problemima razvoja.

"Suočeni s takvom situacijom, narodi svijeta više nego ikada upiru oči prema Ujedinjenim narodima, jedinoj instituciji s univerzalnim pozivom gdje se izražavaju zabrinutosti i težnje cijelog čovječanstva u njegovoj raznolikosti", rekao je na otvaranju godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku predsjedavajući Jean Ping, ministar vanjskih poslova Gabona.

Nabrajajući izazove pred UN-om, Ping je naveo međunarodni terorizam, izraelsko-palestinski sukob, stanje u Iraku i Afganistanu te humanitarnu krizu u sudanskom Darfuru. "Moramo djelovati brzo kako bi pronašli najbolja sredstva za najučinkovitiju borbu protiv terorizma", kazao je.

Ta pitanja će se naći na dnevnom redu sastanka svjetskih čelnika tijekom rasprave na Općoj skupštini koja započinje sljedećeg utorka. Tijekom opće rasprave za koju je najavljeno najmanje 89 šefova država i vlada očekuje se da će posebice biti govora o borbi protiv terorizma te reorganizaciji Vijeća sigurnosti UN-a.

Američki predsjednik George W. Bush govorit će u utorak. U općoj raspravi sudjelovat će i hrvatski premijer Ivo Sanader koji će govoriti u srijedu.

Ping je na otvaranju Opće skupštine UN-a upozorio da problemi mira i sigurnosti ne smiju odvratiti pozornost od drugih važnih svjetskih pitanja poput razvoja i založio se za provedbu Milenijskih ciljeva koji smjeraju smanjenju siromaštva u svijetu za polovicu do 2015.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙