FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: NASILJE U IRAKU MOGLO BI UGROZITI IZBORE

NEW YORK, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nasilje u Iraku možeugroziti izbore planirane za siječanj 2005. godine, a već jeograničilo broj djelatnika UN-a na 35, izjavio je u utorak glavnitajnik te organizacije Kofi Annan.
NEW YORK, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nasilje u Iraku može ugroziti izbore planirane za siječanj 2005. godine, a već je ograničilo broj djelatnika UN-a na 35, izjavio je u utorak glavni tajnik te organizacije Kofi Annan.

U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a Annan je istaknuo da se sigurnosno okružje u Iraku nije poboljšalo od početka američkog napada u ožujku 2003. godine te je pozvao SAD da se više oslone na politički proces nego na silu.

"Potrebno je priznati da se problem nesigurnosti može riješiti samo kroz politički proces", kazao je Annan. "To traži obvezu da se prestane isključivo oslanjati na prijetnje ili, kao do sada, na uporabu sile i oružja", dodao je.

Kako je kazao glavni tajnik UN-a, sigurnost je i dalje velik izazov za uspješno ostvarenje registracije birača i organiziranja prvih slobodnih izbora u Iraku.

"Uz surovo prekidanje svakodnevnog života Iračanima, kontinuirano nasilje moglo bi potkopati poverenje u tranzicijski politički proces, otežavši stvaranje uvjeta potrebnih za izbore u siječnju 2005. godine", rekao je Annan.

Trenutačni broj djelatnika UN-a u Iraku je 35, kazao je dodavši da se svi nalaze u međunarodnoj zoni u Bagdadu koju čuvaju američki vojnici. Pritom je ponovio predanost UN-a da pomogne iračkom neovisnom izbornom povjerenstvu u organiziranju izbora.

No, kako je istaknuo Annan, to će se dogoditi samo ako se nasilje prekine.

"Tek kada dođe do značajnijeg poboljšanja ukupne sigurnosne situacije u Iraku, UN-ovo osoblje će nastaviti raditi unutra i izvan Iraka kako okolnosti to budu dopuštale uz ograničenu prisutnost u Iraku", istaknuo je glavni tajnik UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙