FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER NAJAVIO MJERE PROTIV SIVE EKONOMIJE

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Izmjene poreznog sustava uz primjenuefikasnijeg poreznog nadzora, imenovanje pregovaračkog tima i izradapredpristupnog ekonomskog programa, paket mjera za borbu protiv siveekonomije, neki su od najvažnijih poteza koje će Vlada povući do krajaove godine, najavio je u utorak premijer Ivo Sanader.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Izmjene poreznog sustava uz primjenu efikasnijeg poreznog nadzora, imenovanje pregovaračkog tima i izrada predpristupnog ekonomskog programa, paket mjera za borbu protiv sive ekonomije, neki su od najvažnijih poteza koje će Vlada povući do kraja ove godine, najavio je u utorak premijer Ivo Sanader.

Osnovna intencija porezne reforme je generalno smanjenje poreznog tereta za poduzetnike, prvenstveno kroz pojednostavljenje poreznog procesa, kazao je Sanader na Gospodarskom forumu, tradicionalnom razgovoru premijera i članova Vlade s poduzetnicima na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu.

Prema najavi ministra financija Ivana Šukera, izmjene u porezu na dohodak značit će jasnije definiranje tko su porezni obveznici, definiranje porezne osnovice, te preciziranje odredbi o odbitcima i porezno priznatim rashodima.

Izmjene poreza na dohodak bit će usmjerene pravednijoj realokaciji poreznog tereta, kazao je Sanader najavljujući da će glavni instrumentarij biti povećanje neoporezivog djela osnovice. Ministar Šuker dodaje da će se najugroženijim skupinama pomoći smanjenjem najniže stope poreza ili povećanjem neoporezivog djela. Posebno je upozorio na problem "kvazisocijalnih poreznih olakšica" od kojih koristi imaju oni s višim primanjima.

Šuker ističe da više od 70 posto poreznih obveznika ima mjesečna primanja do 4 tisuće kuna, a 49 posto olakšica odnosi se na osobe s primanjima višim od 8 tisuća kuna.

Premijer je i okupljenim poduzetnicima ponovio da su ciljevi ekonomske politike Vlade smanjenje deficita i smanjenje javne potrošnje, da se u iduće 3 godine planira gospodarski rast od 4 do 5 posto godišnje, najavio nastavak infrastrukturnih projekata i kapitalne investicije u iznosu oko 14 miljardi kuna godišnje, intenziviranje procesa privatizacije, posebno privatizacije PIK-ova itd.

Na rang listu operativnih prioriteta Vlade potpredsjednik Andrija Hebrang stavlja stvaranja poduzetničke klime, rješavanje problema posrnulih poduzeća, jer, kako je rekao, u sanaciju posrnulih poduzeća ulazimo gotovo svakodnevno, "nismo pristalice stečaja".

Prioriteti su i porezna disciplina, ukidanje administrativnih barijera, pravna sigurnost, ubrzana privatizacija, poticanje malog poduzetništva, porezni sustav, te borba protiv sive ekonomije. Zbog sive ekonomije godišnje se gubi oko 12,5 milijardi kuna, ankete pokazuju da oko 100 tisuća radnika radi na crno, a samo zbog toga proračun gubi 7,5 milijardi kuna, istaknuo je Hebrang.

Odgovarajući na niz pitanja gospodarstvenika premijer Sanader i ministri istaknuli su rad na pronalaženju rješenja kako spriječiti uvoz "bofl" robe, da će uskoro biti pripremljen novi zakon o javnoj nabavi te da će se raditi na sprječavanju lobija kojemu je cilj uvoz trupaca a ne gotovih proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙