FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREDSJEDNIK SUDAČKE UDRUGE GREDELJ PODNIO OSTAVKU JER ODLAZI U ODVJETNIKE

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Vladimir Gredelj podnio je danasneopozivu ostavku na mjesto predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS)zbog skorog odlaska u odvjetnike.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Vladimir Gredelj podnio je danas neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) zbog skorog odlaska u odvjetnike.

"Riječ je o mojoj osobnoj odluci koju sam donio nakon dugo razmišljanja i ona nije rezultata nikakvog pritiska, a o samim razlozima za sada ne bi govorio", izjavio je Hini u telefonskom razgovoru Gredelj, koji je na čelu UHS-a bio od prosinca 1997.

Gredelj će predsjedničku dužnost u UHS-u obnašati do izbora novog predsjednika kojega bi trebao izabrati Zbor UHS-a, planiran za 19. studenoga.

Ne želeći detaljnije govoriti o razlozima neopozive ostavke i odlaska iz sudstva, Gredelj je ipak rekao da je na tu odluku utjecao i zahtjev za stegovnim postupkom koji je protiv njega pokrenuo predsjednik bjelovarskog Županijskog suda Mladen Piškorec, tražeći od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da ga razriješi sudačke dužnosti.

"Sigurno je da je i to utjecalo na moju odluku jer me se nakon svega prisililo da još dokazujem kako nisam neradnik", kazao je Gredelj kojega Piškorec tereti da je lani i prva četiri mjeseca ove godine riješio znatno manje predmeta od prosjeka suda i državnog prosjeka te da predmete nije uzimao po redosljedu zaprimanja, njihovoj važnosti i hitnosti.

"Ne želim da javnost pomisli kako bježim od odgovornosti, pa ću zahtjev za razrješenjem sudačke dužnosti zatražiti nakon što DSV donese odluku o osnovanosti zahtjeva za stegovnim postupkom protiv mene", kazao je Gredelj, dodavši kako je bio nezadovoljan statusom na bjelovarskom Županijskom sudu kojim je do 2002. i predsjedavao.

Ocjenjujući svoj rad na čelu sudačke udruge u proteklih sedam godina, Gredelj je rekao da je zadovoljan jer je udruga "ostala neovisna od svih" i jer je "beskompromisno branila neovisnost sudstva". S druge strane izrazio je nezadovoljstvo što nije mogao "puno utjecati na vlast i institucije da se poboljša materijalni status sudaca".

O Gredeljevoj ostavci danas se oglasio i tajnih UHS-a Damir Palatinuš koji kaže da će se Zbor udruge održati za dva mjeseca kako bi kandidati zainteresirani za čelno mjesto imali dovoljno vremena za pripremu i isticanje svojih kandidatura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙