FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEDGYESSY ĆE OBNAŠATI DUŽNOST PREMIJERA DO 26. RUJNA

BUDIMPEŠTA, 31. kolovoza 2004. (Hina) -
BUDIMPEŠTA, 31. kolovoza 2004. (Hina) -

Iako je još prošloga četvrtka podnio ostavku na dužnost mađarskog premijera, Peter Medgyessy će na čelu vlade ostati sve do 26. rujna, a u će tom razdoblju njegov kabinet imati sve ovlasti redovne vlade.

Naime, dogovorom predsjednika države Ferenca Madla i vladajuće koalicije, a u skladu s mađarskim ustavom, odlučeno je da Medgyessyjev kabinet neće imati status vlade na odlasku, nego će u 30 dana, sve dok Medgeyessyjeva ostavka ne postane službena, imati sve redovne ovlasti, uključujući i mogućnost sklapanja međudržavnih sporazuma i predlaganja novih zakona.

Vladajuća socijalistička stranka odlučila je da će Medgyessyja na dužnosti premijera zamijeniti ministar mladeži i sporta Ferenc Gyurcsany, ali će on u sljedećih 30 dana biti vršitelj dužnosti potpredsjednika vlade. Kada Medgyessyjeva ostavka stupi na snagu, predsjednik države Madl će ga automatski imenovati mandatarom za sastav nove vlade. U međuvremenu bi Gyurcsany trebao završiti konzultacije s koalicijskim strankama i u potpunosti sastaviti novi kabinet.

Svi su navedeni politički potezi poduzeti kako bi novi premijer i njegova vlada praktički odmah mogli preuzeti dužnost, i kako bi se izbjegao vakuum koji obično prati smjene na vlasti.

Medgyessy je prošloga tjedna podnio ostavku nakon što je postalo bjelodano da se nikako ne može prevladati njegov sukob s liberalnom strankom (SZDSZ), manjinskim koalicijskim partnerom u socijalističkoj vladi. Socijalisti su potom odlučili da će Gyurcsany zauzeti njegov premijerski položaj. On je odmah počeo konzultacije s liberalima i za sada se s njima usuglasio da Mađarska mora nastaviti gospodarsku politiku utemeljenu na rastu putem izvoza i privlačenja stranog kapitala.

Gyurcsany je kao milijarder pomalo neobična figura među socijalistima, koji su većinom potekli iz redova bivših komunista. Svoje je bogatstvo stekao 90-ih godina u procesu privatizacije, jeftino kupujući državna poduzeća. Ipak, na internom stranačkom glasanju za novog premijera uvjerljivo je porazio prekaljenog političara Petera Kissa.

Socijalisti se nadaju da bi novi premijer mogao podići popularnost stranci, koja je trenutno na rekordno niskih 20 posto. Istodobno, oporbeni Fidesz ima potporu između 45 do 50 posto građana. "Ako ne promijenimo imidž, gotovi smo", ocjena je stranačkih analitičara, uoči redovnih izbora sljedeće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙