FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WHO-OV PLAN SUZBIJANJA TUBERKULOZE NIJE DOBAR - STRUČNJACI

LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - WHO-ov plan suzbijanjatuberkuloze u svijetu nije dobar i nužan je novi pristup kako bi sesmanjio broj zaraženih tom bolešću, upozorili su stručnjaci u utorak.
LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - WHO-ov plan suzbijanja tuberkuloze u svijetu nije dobar i nužan je novi pristup kako bi se smanjio broj zaraženih tom bolešću, upozorili su stručnjaci u utorak.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) počela je 1993. provoditi program koji je u razdoblju od deset godina trebao prepoloviti broj umrlih od tuberkuloze od koje na godinu umire približno dva milijuna ljudi.

No, istraživači sa sveučilišta Harvard tvrde da deset godina nakon početka provedbe plana, broj oboljelih u svijetu i dalje raste.

"Za kontrolu širenja tuberkuloze u svijetu potreban je opsežniji program od WHO-ova", upozorili su liječnici Tim Brewer i Jody Heymann u izvješću koje je objavio Journal of Epidemiology and Community Health.

WHO-ov program nazvan DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course ili izravno promatrano kratkotrajno liječenje) djeluje na nekoliko razina i obuhvaća liječenje i nadzor pacijenata. Poslije je uveden i DOTS Plus koji je trebao riješiti problem pojavljivanja sojeva bakterije otpornih na lijekove.

Brewer i Heymann su na temelju kompjutorskih modela i najnovijih epidemioloških podataka zaključili da će sadašnji WHO-ov program postići skromne rezultate u pokušaju kontrole bolesti.

Mnogo bi bolje, tvrde, bilo kombinirati program prevencije i liječenja.

Povećanje broja oboljelih od tuberkuloze posebno je opasan na područjima s velikim brojem zaraženih HIV-om, poput supsaharske Afrike i nekih dijelova istočne Europe.

HIV oslabljuje imunološki sustav zbog čega su osobe zaražene tim virusom podložnije tuberkulozi. Tuberkuloza izaziva smrt približno 13 posto osoba oboljelih od AIDS-a, pokazuju WHO-ovi podaci.

"Kako bi se spriječilo širenje tuberkuloze, moramo učiniti mnogo više", ističu znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙