FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAČKI PREDSJEDNIK OTKAZAO POSJET STRASBOURGU

BRUXELLES, 13. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Irački predsjednik GhaziYawar odustao je od plana da se obrati zastupnicima u Europskomparlamentu u Strasbourgu, priopćili su ponedjeljak dužnosnici uStrasbourgu.
BRUXELLES, 13. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Irački predsjednik Ghazi Yawar odustao je od plana da se obrati zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu, priopćili su ponedjeljak dužnosnici u Strasbourgu.

Yawar se trebao u srijedu susresti s vođama stranačkih klubova u Europskom parlamentu i povjerenstvom EU-a za vanjsku politiku u Strasbourgu. Dužnosnici su rekli kako nije naveden razlog za iznenadno otkazivanje Yawarovog posjeta Strasbourgu no ono je uslijedilo nakon što je Pariz prije tjedan dana donio odluku da otkaže Yawarov posjet Francuskoj radi osjetljivog trenutka u vezi s otmicom dvojice francuskih novinara u Iraku.

Izvori iz francuskih diplomatskih krugova prošlog su tjedna rekli da je Pariz otkazao Yawarov posjet jer je otmica novinara Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota od strane islamskih militanata službeni posjet iračkog predsjednika kojeg podupiru Sjedinjene Države učinila previše osjetljivim pitanjem.

Glasnogovornica predsjednika Europskog parlamenta Josepa Borrella izjavila je da "francuska vlada nije intervenirala u vezi posjeta Strasbourgu". Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier je prigodom sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije izvjestiteljima rekao kako Pariz "nema nikakvih primjedbi na posjet iračkog predsjednika Europskom parlamentu".

Predsjednik Yawar je prošlog tjedna u Rimu počeo europsku turneju sa ciljem da dobije potporu u poslijeratnoj obnovi Iraka i oprostu dugova. Yawar će se u utorak u Bruxellesu susresti s veleposlanicima NATO-a i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Javierom Solanom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙