FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PUTIN NAJAVLJUJE JAČANJE BORBE PROTIV TERORIZMA

MOSKVA, 13. rujna 2004. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putinobećao je u ponedjeljak, nakon nedavnog pokolja talaca u Beslanu,odlučniju borbu protiv terorizma koja će, bude li potrebno,uključivati i napade na terorističke baze u inozemstvu te najaviopromjenu izbornog sustava kako bi ojačao kontrolu Kremlja nad zemljom,javljaju agencije.
MOSKVA, 13. rujna 2004. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je u ponedjeljak, nakon nedavnog pokolja talaca u Beslanu, odlučniju borbu protiv terorizma koja će, bude li potrebno, uključivati i napade na terorističke baze u inozemstvu te najavio promjenu izbornog sustava kako bi ojačao kontrolu Kremlja nad zemljom, javljaju agencije.

"Teroristi moraju biti uništeni u svojim leglima, a bude li potrebno, napadat će ih se i u inozemstvu", rekao je Putin na izvanrednom sastanku vlade i predstavnika 89 ruskih republika i regija posvećenom krvavom terorističkom napadu u Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, u kojem je ubijeno više od 330 ljudi.

Među razmatranim mjerama su uvođenje sustava uzbunjivanja, strože kontrole stranaca i ponovno uvođenje smrtne kazne. Ruske sigurnosne službe trebale bi također pojačati suradnju sa stranim službama.

Prema ruskom ministru obrane Sergeju Ivanovu, preventivni napadi na teroriste mogli bi uključivati sve, osim nuklearnog oružja.

Kako bi pojačao kontrolu Kremlja nad zemljom, ruski predsjednik planira provesti i radikalnu reformu izbornog sustava. Guverneri i predsjednici 89 ruskih republika i regija tako više neće biti birani izravnim izborima, već će ih imenovati predsjednik države, a mjesni parlamenti samo će ih potvrditi.

Putin je predložio također da se zastupnike Dume ubuduće bira isključivo proporcionalnim sustavom. Na taj način eliminiralo bi se neovisne kandidate na koje trenutačno otpada polovica doma i dodatno ojačao utjecaj prokremaljske frakcije i njezinih saveznika koji već imaju premoćnu većinu.

U sklopu jačanja borbe protiv terorizma Putin je najavio i radikalnu promjenu politike prema nestabilnom sjevernom Kavkazu.

"Sjeverni Kavkaz je od strateške važnosti za Rusiju, a zbog socijalnih slabosti postao je istodobno i žrtvom i utvrdom međunarodnog terorizma", rekao je Putin, aludirajući na veliku nezaposlenost i mortalitet djece u regiji.

Problemima bi se trebalo pozabaviti federalno povjerenstvo za sjeverni Kavkaz na čelu s Dmitrijem Kozakom, trenutačno predstojnikom ureda premijera.

Prema pisanju ruskih medija, Putin je također naložio smjenu ministra unutarnjih poslova Sjeverne Osetije te regionalnog šefa FSB-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙