FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLICIJA TOLERIRA DO 0,1 PROMILA ALKOHOLA U DAHU

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Prema naputku o provedbi Zakona oprometu policija tolerira 0,1 posto alkohola u izdahu vozača zbogmoguće greške mjernog instrumenta, potvrdio je glasnogovornik MUP-aZlatko Mehun.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Prema naputku o provedbi Zakona o prometu policija tolerira 0,1 posto alkohola u izdahu vozača zbog moguće greške mjernog instrumenta, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Mehun je, međutim, naglasio da se u slučaju prometne nesreće promili sasvim točno utvrđuju vađenjem krvi pa te tolerancije nema.

To u praksi znači da vozač kome je alkotest pokazao do 0,1 promil neće biti kažnjen, a ako alkotest pokaže, primjerice, 0,5 promila, ubilježit će se 0,4, rekao je Mehun za Hinu. Napomenuo je da se radi o toleranciji na grešku instrumenta kao i kod mjerenja brzine, gdje ona iznosi 10 posto.

Naputak o toleriranju do 0,1 posto alkohola prilikom mjerenja alkohola u dahu vozača, Upraviteljstvo policije dalo je prije 15-ak dana policijskim upravama u skladu sa člankom 9. Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za uređaje kojima se mjeri udio etilnog alkohola u izdahu ispitanika (NN 118/99), rekao je Mehun.

Mehun je rekao da nema povratnu informaciju o primjeni 'tolerantnog' naputka.

Novi Zakon o prometu, koji propisuje nula promila alkohola u krvi vozača, stupio je na snagu 20. kolovoza. Vlada se od tada nalazili pod neprekidnim pritiskom javnosti da dopuštenu granicu vrati na 0,5 promila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙