FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PACIFIKU SE RAZVIJA BLAGI EL NINO

WASHINGTON, 11. rujna 2004. (Hina/AP) - Blagi El Nino razvija se uTihom oceanu, objavili su u subotu američki stručnjaci za klimu.
WASHINGTON, 11. rujna 2004. (Hina/AP) - Blagi El Nino razvija se u Tihom oceanu, objavili su u subotu američki stručnjaci za klimu.

"Uvjeti karakteristični za El Nino razvijaju se u središnjem tropskom Pacifiku i očekuje se da će trajati i početkom 2005.", rekao je Jim Laver, direktor saveznog Centra za predviđanja klime.

El Nino utječe na vremenske prilike u drugim područjima, ponekad i u cijelom svijetu. Nastaje zbog porasta temperature oceana, što uzrokuje porast naoblake, a utječe i na tlak zraka i vjetrove.

Najčešće se pojavljuje dalje na istoku, u blizini obale središnje i Južne Amerike, no agencija još ne zna hoće li i to područje biti pogođeno. Novi El Nino je u početnoj fazi i nije još zahvatio veće područje pa će vjerojatno biti blaži od onoga 1997/98. godine.

El Nino se pojavljuje svakih četiri do pet godina i može trajati 12 do 18 mjeseci. Njegovi učinci kreću se od suša u Indoneziji, Australiji i Africi do oluja u Kaliforniji i poplava u drugim dijelovima svijeta. Posljednji je diljem svijeta nanio štetu od 20 milijardi američkih dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙