FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ŽIDOVSKA OPĆINA U HRVATSKOJ SUDJELUJE U EUROPSKOM DANU ŽIDOVSKE KULTURE

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - ove će se godine i židovska općina uHrvatskoj uključiti u manifestacije obilježavanja 5. Europskog danažidovske kulture, bilježi na svojim stranicama njemački ogranakinternet-portala Tiscali.
ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - ove će se godine i židovska općina u Hrvatskoj uključiti u manifestacije obilježavanja 5. Europskog dana židovske kulture, bilježi na svojim stranicama njemački ogranak internet-portala Tiscali.

Od 1999. g. židovske općine u cijeloj Europi pozivaju građane na upoznavanje kulturnog i povijesnog nasljeđa židovstva, ističe portal, dodajući da na Europski dan židovske kulture sinagoge otvaraju svoja vrata kako bi izložbama, predavanjima i koncertima ponudile uvid u slojevit život židovske zajednice.

Moto ovogodišnjeg Europskog dana židovske kulture jest "Židovstvo i odgoj" a u manifestacijama će sudjelovati 25 europskih zemalja: Belgija, BiH, Bugarska, Danska, Njemaqčka, Finska, Francuska, Grčka, Velika Britanija, Hrvatska, Nizozemska, Mađarska, Italija, Litva, Luxemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Češka Republika, Turska i Ukrajina, najavljuje Tiscali.

Sama zamisao da se jedan dan u godini posveti židovskoj kulturi i upoznavanju šire javnosti s njom rođena je 1996. g. u Alzasu, gdje je židovsko udruženje B'nai B'rith Hirschler u Strassburgu upriličio u suradnjui s turističkim udruženjem Donje Rajne dan otvorenih vrata. Iz te se inicijative razvila zamisao o proširenju manifestacije na cijelu Europu, što je 1999. i učinjeno, napominje portal.

U pripremi 5. Europskog dana židovske kulture sudjeluje ukupno oko 10 tisuća ljudi a često se u sam proces aktivno uključuju uprave pojedinih gradova, turistička udruženja, muzeji, skupine umjetnika i studenti, napominje Tiscali.

Na europskoj su razini suorganizatori ovogodišnjih manifestacija četiri udruženja - Agence de Developpmement Touristique du Bas-Rhih (Agencija za turistički razvoj Donje Rajne), B'nai B'rith Europa, Europsko vijeće židovskih zajednica i Red de Juderias de Espana (Židovska mreža u Španjolskoj), ističe portal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙