FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbirka Haiku pjesama "Einsteinovo stoljeće" Akite Arime objavljena na hrvatskom jeziku

ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Prijevod zbirke haiku pjesama AkiteArime "Einsteinovo stoljeće" nov je biser u hrvatskoj prijevodnojhaiku književnosti, kao što je i njezin autor u članstvu HAZU-a,najviše hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove, ističe matematičari pjesnik Vladimir Devide u tekstu "Profesor Arima i njegovo haikupjesništvo" koji je objavljen na početku zbirke.
ZAGREB, 1. rujna 2004. (Hina) - Prijevod zbirke haiku pjesama Akite Arime "Einsteinovo stoljeće" nov je biser u hrvatskoj prijevodnoj haiku književnosti, kao što je i njezin autor u članstvu HAZU-a, najviše hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove, ističe matematičar i pjesnik Vladimir Devide u tekstu "Profesor Arima i njegovo haiku pjesništvo" koji je objavljen na početku zbirke.

Knjiga "Einsteinovo stoljeće" (120 str.) Akite Arime izbor je od 170 haikua iz autorovih zbirka objavljivanih od 1972. do 1999., te iz različitih haiku časopisa, poredanih obrnutim kronološkim redom, počev od onih napisanih 2001.

Hrvatski izbor i prijevod Ariminih haikua s engleskoga jezika djelo je akademika Luke Paljetka, a knjigu je objavio Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Akito Arima (Osaka, 1930.) istaknuti je japanski nuklearni fizičar i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na tom području te je jedan od najvećih suvremenih japanskih haiku pjesnika.

"Mnogi me prijatelji pitaju kako nekoga može zanimati i fizika i poezija istodobno. To za mene nije uopće čudno, zato što priroda ima bezbroj različitih oblika pojavnosti, posebice znanstveni i poetski", piše u autorovu predgovoru zbirci. Napominje kako je iz vlastita iskustva uvjeren da prirodna znanost i poezija imaju mnogo sličnosti - i jedna i druga traže od nas osjetljivost i maštovitost u odnosu prema prirodi, da bismo došli do novih ideja i slijedili logičan proces mišljenja.

Devide u svojem uvodnom tekstu izražava ponos što je Hrvatska danas u haiku poeziji jedna od vodećih u svijetu i što takvo mjesto zauzima i na najuglednijim međunarodnim haiku natjecanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙