FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hck sutra obilježava dan prve pomoći

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Pod geslom "Prva pomoć: humani činkoji spašava živote" Hrvatski Crveni križ (HCK) obilježit će sutraSvjetski Dan prve pomoći 11. rujna organiziranjem pokaznih vježbi gdjeće aktivisti Crvenog križa na gradskim trgovima prikazati pružanjeprve pomoći ozlijeđenima.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Pod geslom "Prva pomoć: humani čin koji spašava živote" Hrvatski Crveni križ (HCK) obilježit će sutra Svjetski Dan prve pomoći 11. rujna organiziranjem pokaznih vježbi gdje će aktivisti Crvenog križa na gradskim trgovima prikazati pružanje prve pomoći ozlijeđenima.

"Želimo da jednog dana u svakoj obitelji postoji jedan njezin član koji će znati pružiti prvu pomoć, jer pravodobno pružanje prve pomoći jamči bolje liječenje i ozdravljenje", rekao je na konferenciji za novinare predstojnik HCK-a Nenad Javornik.

Cilj HCK-a jest da aktivno znanje prve pomoći u idućih 10 godina stekne pet posto stanovništva, čime se jamči bolje ozdravljenje 40 posto unesrećenih.

No s prvom pomoći ne zbrinjava se samo ozljeda, već se pruža i vrlo važna psihološka pomoć unesrećenome do dolaska stručne medicinske pomoći. Dokazano je naime da su stisak ruke, topla riječ i ohrabrenje te prisustvo uz ranjenu ili naglo oboljelu osobu, važni kao i sam postupak zbrinjavanja ozljeda.

Pokazne vježbe pružanja prve pomoći bit će sutra prikazane u nizu većih gradova - Zagrebu, Čakovcu, Puli, Vinkovicima, Zadru, Osijeku itd.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu u vježbi će sutra u 11 sati, uz aktiviste HCK-a, sudjelovati i pripadnici MUP-a, Vatrogasne postrojbe i Hitne medicinske pomoći.

Tijekom vježbi građanima će biti dijeljen i propagandni materijali - brošura "Lanac pomoći", u kojoj se pojašnjava što je to hitna pomoć te letak "Kako biti siguran u prometu" namijenjen učenicima.

Predsjednik Nenad Javornik komentirao je i napise u medijima prema kojima je upitna daljnja organizacija dobrovoljnog davalaštva krvi jer jedinice lokalne samouprave ne uplaćuju zakonom predviđena sredstva za HCK.

Javornik je rekao kako dobrovoljno davalaštvo nije ugroženo jer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uredno plaća Crvenom križu svaku dozu krvi, no zbog nedostatka novca mogli bi doći u pitanje ostali programi koje organizacije HCK-a provode na terenu poput službe traženja, pomoći u kući. O problemima financiranja čelnici Crvenog križa razgovarat će s lokalnim vlastima.

Predsjednik HCK Jadranko Crnić dodao je kako pojedine općine i gradovi ne plaćaju 0,7 posto svojih proračuna za djelatnosti HCK-a i time ugrožavaju rad organizacija Crvenog križa, među kojima mnoge ne rade u odgovarajućim prostorima, a u nekim društvima nedostaje ljudi.

"HCK okuplja 450.000 dobrih ljudi koji ništa ne traže za sebe već žele pomoći drugima", kaže Crnić.

Inače, HCK će, u suradnji s ruskim Crvenim križem i zagrebačkim gradskim vlastima, sudjelovati u pružanju pomoći djeci iz Beslana ako bude dogovoren njihov dolazak u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙