FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRI EUROPLJANA I JUŽNOKOREANAC FAVORITI ZA ZLATNOG LAVA

VENECIJA, 10. rujna 2004. (Hina/AFP) - "Mar adentro", "Binjip", "VeraDrake" i "Ključevi kuće" - naslovi su četiriju filmova između kojih bise, prema mišljenju stranih novinara, trebao odlučiti pobjednik 61.međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, dobitnik Zlatnog lava,koji se dodjeljuje u subotu navečer.
VENECIJA, 10. rujna 2004. (Hina/AFP) - "Mar adentro", "Binjip", "Vera Drake" i "Ključevi kuće" - naslovi su četiriju filmova između kojih bi se, prema mišljenju stranih novinara, trebao odlučiti pobjednik 61. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, dobitnik Zlatnog lava, koji se dodjeljuje u subotu navečer.

Favorit publike, "Mar adentro", film španjolskog redatelja Alejandra Amenabara o tetraplegičaru koji želi umrijeti dostojanstveno, čini se da ima najviše izgleda. Amenabar se već natjecao na Mostri s "Uljezima" i Nicole Kidman u naslovnoj ulozi.

Slijedi "Binjip", Južnokoreanca Kim Ki-duka, čiji je film u selekciju Mostre ušao kao posljednji, 22.. Taj je redatelj je već dobio posebno priznanje žirija za režiju filma "Seoma" 1999. godine.

Treba računati i na "Ključeve kuće" Talijana Giannija Amelia. To uznemirujuće djelo o očevu otkriću hendikepirana djeteta ima prednost jer se natječe "na domaćem terenu". No, mogla bi mu zasmetati činjenica da je Gianni Amelio već osvojio Zlatnog lava 1998. godine za film "Cosi ridevano".

Napokon, i "Vera Drake", film klasičnije forme Britanca Mikea Leigha o Engleskoj pedesetih godina, mogao bi osvojiti žiri.

Što se tiče glumaca u utrci za slavni pehar Volpi, spominju se glumice Imelda Staunton iz "Vere Drake", te Nicole Kidman u filmu "Birth". Žiriju će teško biti ne nagraditi australsku glumicu koja se već nekoliko puta natjecala u Veneciji, a još ništa osvojila.

Američka glumica Reese Witherspoon, poznata po "Plavuši s Harvarda", ozbiljna je konkurentica s ulogom Becky u adaptaciji slavna "Vašara taštine" britanskog književnika Williama Thackeraya.

U muškoj konkurenciji, pehar Volpi teško će izmaći Javieru Bardemu, iznimnom u ulozi 50-godišnjeg tetraplegičara u "Mar adentro". Tridesetogodišnji glumac atletskog izgleda morao je svako jutro tijekom snimanja filma pet sati provesti na šminkanju, ali iluzija je savršena. Ipak, smatraju kritičari, žiri bi se mogao nećkati da Bardemu dodijeli prvu nagradu ako "Mar adentro" osvoji Zlatnog lava.

Žiri pod predsjedanjem britanskog redatelja Johna Boormana, uz pomoć američkog redatelja Spikea Leea i glumica Scarlett Johansson i Helen Mirren, imat će težak zadatak da odredi pobjednike 61. izdanja Mostre.

Zasad su sigurni da će iz Venecije otići sa Zlatnim lavom samo američki redatelj Stanley Donen i njegov portugalski kolega Manoel de Oliveria, obojica dobitnici počasnog Zlatnog lava za životno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙