FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAČKI PRESJEDNIK U BERLINU TRAŽI OPROST DUGOVA

BERLIN, 9. rujna 2004. (Hina) - Prijelazni irački predsjednik Ghazi alJawar zatražio je u četvrtak od Njemačke oprost dugova svoje zemlje.
BERLIN, 9. rujna 2004. (Hina) - Prijelazni irački predsjednik Ghazi al Jawar zatražio je u četvrtak od Njemačke oprost dugova svoje zemlje.

On je prilikom susreta s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom u Berlinu izjavio da je postizanje oprosta dugova najvažnija zadaća njegova trodnevnog posjeta.

Njemački predsjednik tom je prilikom najavio da će Njemačka zajedno s međunarodnom zajednicom učiniti sve kako bi se postigla stabilnost u Iraku. "Ja sam uvjeren da će Njemačka na tom planu ispuniti svoje obveze", izjavio je Koehler.

Al Jawar se nakon susreta s njemačkim predsjednikom zahvalio na "otvorenom razgovoru" i "pozitivnim reakcijama" domaćina na njegove zahtjeve.

Visina iračkih dugova se procjenjuje na 120 milijardi dolara a Njemačka je s 5,3 milijardi jedan od najvećih vjerovnika. Vlada Gerharda Schroedera još je ranije najavila načelan oprost dugova Iraku.

Al Jawar je svoj posjet Njemačkoj započeo u srijedu susretom s predvodnicom parlamentarne oporbe i predsjednicom Kršćansko demokratske unije (CDU) Angelom Merkel te se nakon toga susreo i s predstavnicima njemačke industrije. Tom se prilikom razgovaralo o mogućim investicijama njemačkog gospodarstva u Iraku.

Službeni posjet trebao bi biti nastavljen u četvrtak popodne susretima s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom te ministricom za međunarodnu pomoć i suradnju Heidemarie Wieczorek Zeul.

Nakon Berlina al Jawar odlazi u Španjolsku i Bruxelles.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙