FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

umro novinar i lektor Božo Stančić

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Novinar, lektor, redaktor, prevoditelji pjesnik Božidar-Božo Stančić preminuo je jučer u Zagrebu u 80.godini, priopćeno je danas iz Hrvatskog novinarskog društva.
ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) - Novinar, lektor, redaktor, prevoditelj i pjesnik Božidar-Božo Stančić preminuo je jučer u Zagrebu u 80. godini, priopćeno je danas iz Hrvatskog novinarskog društva.

Rođen je 15. travnja 1925. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, Klasičnu gimnaziju. Studirao je na Filozofskom fakultetu.

Proveo je 20 godina u novinskoj kući "Vjesnik" gdje je kao korektor, redaktor, lektor i prevoditelj radio u "Vjesniku", "Večernjem listu", "Izboru", VUS-u. Bio je prevoditelj romana u nastavcima i pisac feljtona za "Vjesnik" od 1963. do 1983, a pisao je i tekstove za emisije "Dogodilo se na današnji dan" od 1968. do 1974. na Prvom programu Radija Zagreb.

Surađivao je i u časopisu Gospodarski list, Školskim novinama, listu ZET-a i Končarevac, Hrvatskom umirovljeničkom listu , "Novinaru", glasilu Hrvatskog novinarskog društva, i drugima.

Pjesme je objavljivao u "Vjesniku", "Književnim novinama", "Novinama mladih", "Mladosti", sarajevskom "Životu". Godine 1955. izdao je zbirku lirskih pjesama "Nemiri" u izdanju Književnog društva Razvitak. Bio je urednik časopisa "Koraci", u kojemu je objavljivao pjesme i kritičke osvrte. Pjesme za djecu objavljuje od 1961. godine u časopisima "Pionir", SMIB, "Modra lasta", Radost i na Radiju Zagreb i Sarajevo.

Godine 1994. izdao je zbirku lirskih minijatura "Rečeno za dvoje", koju je dizajnirala Tijana Đurđević, a kritika ju je pozitivno ocijenila.

Od 1993. do 1996. bio je urednik emisije za hrvatski jezik na Radiju Samobor.

Datum pokopa bit će objavljen naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙