FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKE VLASTI SE MOBILIZIRALE ZBOG NOVINARA OTETIH U IRAKU

BAGDAD, 29. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Francuske vlasti mobiliziralesu se kako bi oslobodile dvojicu novinara otetih u Iraku, nakon što jepremijer Jean-Pierre Raffarin u nedjelju ujutro održao kriznu sjednicuužeg kabineta vlade, a ministarstva vanjskih i unutarnjih poslovapoduzimaju niz radnji u cilju oslobađanja talaca.
BAGDAD, 29. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Francuske vlasti mobilizirale su se kako bi oslobodile dvojicu novinara otetih u Iraku, nakon što je premijer Jean-Pierre Raffarin u nedjelju ujutro održao kriznu sjednicu užeg kabineta vlade, a ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova poduzimaju niz radnji u cilju oslobađanja talaca.

Dvojicu francuskih novinara, Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota otela je islamistička skupina u Iraku koja traži da Pariz u roku od 48 sati poništi zakon o zabrani nošenja islamskog vela u javnim školama, izvijestila je u subotu navečer katarska tv-postaja Al-Jazira.

Al-Jazira je prikazala dvije kratke videosnimke na kojima se vide dvojica novinara koji izjavljuju da su taoci skupine "Islamska vojska Iraka". Skupina zasad nije zaprijetila smrću dvojice talaca slučaju neispunjenja njezinog zahtjeva.

Christian Chesnot, honorarni suradnik Radio France i Radio France Internationale (RFI) i Georges Malbrunot, posebni izvjestitelj dnevnika "Le Figaro" i regionalnog dnevnika "Ouest-France" te suradnik RTL-a, nestali su u Iraku 20. kolovoza.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na "oslobađanje dvojice novinara", izjavivši kako u "više nego ikad, službe francuskog veleposlanstva u Bagdadu, zajedno s francuskim vlastima, u stanju une mobilizacije".

Ministar unutarnjih poslova Dominique de Villepin sazvao je u nedjelju ujutro sastanak ureda Francuskog odbora muslimanskog kulta (CFCM), kako bi raspravio otmicu koju su muslimanske vjerske vlasti snažno osudile.

Sunitsko vijeće vjerskih uglednika iz Iraka u nedjelju je pozvalo Islamsku vojsku Iraka da oslobodi otete novinare.

"Francusko stajalište glede Iraka se protivi okupaciji", citirala je al-Jazira riječi šeika Abdela Sattara Abdela Jawada.

Protiv zabrane nošenja vela u školama ne bori se otmicama ljudi, dodao je šeik.

Istodobno je u nedjelju na jednoj islamskoj internet stranici objavljena video snimka u kojoj 12 nepalskih talaca sebe naziva pomagačima američkoj vojsci, na što su ih primorali njihovi otmičari.

Nepalci su također nestali 20. kolovoza, nakon što ih je otela vojska Ansar al-Sunna, a na snimci se vidi jedan od njih kako na lošem engleskom govori kako ih je jedna jordanska tvrtka poslala u Irak kako bi radili za vojsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙