FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠEZDESETA OBLJETNICA ZATVARANJA GETA U LODZU: MOLITVA NA ŽIDOVSKOM GROBLJU

LODZ, 29. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Na velikom židovskom groblju uLodzu (središte Poljske) u nedjelju je molitvom počela glavna proslava60. obljetnice zatvaranja geta u tome gradu koji su podigli nacisti,odajući tako počast dvjesto tisuća židovskih žrtava.
LODZ, 29. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Na velikom židovskom groblju u Lodzu (središte Poljske) u nedjelju je molitvom počela glavna proslava 60. obljetnice zatvaranja geta u tome gradu koji su podigli nacisti, odajući tako počast dvjesto tisuća židovskih žrtava.

Nekoliko stotina preživjelih iz geta u Lodzu i članova njihovih obitelji okupilo se na tom najvećem židovskom groblju u Europi na kojemu je od 1892. zakopano više od 230.000 osoba,a nakon molitve su u povorci krenuli prema željezničkom kolodvoru Radegast, kamo su dovoženi europski židovi i odakle su odvoženi u logore smrti.

Na službenoj svečanosti trebao bi sudjelovati poljski premijer Marek Belka, predstavnici više europskih gradova i gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai.

Nijemci su osnovali geto u Lodzu (Litzmannstadt Ghetto) 1940. u najsiromašnijim četvrtima, na površini od četiri četvorna kilometra, a bio je okružen bodljikavom žicom i izoliran od ostatka grada. Tu je bilo zatočeno 200.000 židova iz Poljske, Austrije, Čehoslovačke, Luksemburga i Njemačke.

Pedesetak tisuća židova koji su getu morali raditi za Treći Reich skapali su od iscrpljenosti, gladi i bolesti. Preživjeli su deportirani u konclogore Chelmno nad Nerem i u Auschwitz-Birkenau.

Zatvaranje geta u Lodzu u kolovozu 1944. doživjelo je samo 830 zatočenika. Dana 28. kolovoza 1944. posljednji je židovski konvoj otišao u logor smrti.

Geto u Lodzu bio je prvi geto koji su osnovali Nijemci na poljskom području i zadnji koji je zatvoren.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙