FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do15.30 sati
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15.30 sati

ZAGREB - Na današnjem sastanku Komisije za odnose s vjerskim zajednicama hrvatske Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj obje su strane izrazile pozitivno mišljenje o unaprjeđenju odnosa između države i Islamske zajednice. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Ševko ef. Omerbašić, koji je izrazio zadovoljstvo dvogodišnjom primjenom Ugovora o pravnom položaju vjerskih zajednica. Kako je priopćio tajnik vladine komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović razgovaralo se i o dušobrižništvu u vojsci i policiji, te vjeronauku u osnovnim i srednjim školama.

ZAGREB - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocijenio je danas da je tijek obnove ratom oštećenih objekata zadovoljavajući i da postoje realni izgledi da će do kraja godine biti obnovljeno četiri tisuće objekata od četvrte do šeste kategorije oštećenja. Trenutno je u postupku obnove 3108 takvih objekata, rekao je Pupovac je na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDSS-a, napominjući da su nešto slabiji rezultati ostvareni u obnovi objekata niže kategorije oštećenja, te da će Vlada morati učiniti više kako bi se oni popravili.

SPLIT - Potpredsjednica Glavnog odbora SDP-a Vesna Perak na konferenciji za novinare u Splitu osudila je nedavno ukidanje proračunskih sredstava namijenjenih potrebama socijalne skrbi. Vesna Perak vladinu je socijalnu politiku ocijenila neučinkovitom, neselektivnom, nestudioznom i potpuno neosjetljivom za potrebe najugroženije i najsiromašnije populacije. Uskraćivanje novca iz proračuna prouzročit će daljnje osiromašenje ionako egzistencijalno ugroženih slojeva društva.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka (HNS) je spremna za zajednički nastup na lokalnim izborima sa SDP-om i HSS-om te je u pismu predsjednicima tih stranaka Ivici Račanu i Zlatku Tomčiću danas ponudila razgovore o formiranju predizborne koalicije za predstojeće lokalne izbore. "Naša je procjena da zajedničkim nastupom možemo pobijediti u većini županija i gotovo svim županijskim središtima", rekla je predsjednica HNS-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Analizom potrošačke košarice koja sadrži i izdatke četveročlane obitelji na početku školske godine, Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) izračunali su da je kolovoz mjesec najsnažnijeg udara na obiteljski proračun, budući da je prosječnom plaćom od 4.226 kuna bilo moguće pokriti svega 43 posto troškova, a živi li obitelj u iznajmljenom stanu, obitelj je mogla podmiriti jedva jednu trećinu svojih potreba. "Kolovoz je mjesec najvećeg udara na obiteljski standard i zato ćemo ovu potrošačku košaricu poslati i Vladi", rekao je danas predsjednik NHS-a Krešimir Sever na konferenciji za novinare.

ZADAR - Nakon što je prošlo petnaest godina od početka gradnje i uloženo više od 70 milijuna kuna, danas je svečano otvorena nova zgrada Tehničkog školskog centra u Zadru, koji će pohađati više od 1300 učenika u različitim obrtničkim i industrijskim zanimanjima. Sudjelujući na svečanosti, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac rekao je da ta škola vraća dignitet struci i obrazovnom sustavu. Novi Tehnički školski centar u Zadru bit će model za sve ostale obrtničke škole u Hrvatskoj, rekao je ministar, poručivši da Zadrani mogu biti ponosni na novi centar.

OSIJEK - Potpaljivanjem vapnenih peći u Tvornici šećera Osijek označen je danas početak 98. kampanje prerade šećerne repe u toj Šećerani. Direktor Tvornice šećera Osijek Zvonimir Krnjaković je istaknuo kako se ove godine planira proizvesti 60.000 tona konzumnog šećera, što je izrazito dobar rezultat. Unatoč kišnom razdoblju digestija šećera u šećernoj repi je visoka, i kreće se od 12,5 do 16,5 posto, kazao je.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva potvrdilo je da je danas zaprimilo odgovor ruskog Mechela na hrvatske uvjete izlaska te tvrtke iz sisačke Željezare, u kojem, kako su istaknuli iz Ministarstva, "postoje određene razlike od traženih uvjeta". Na dodatni upit iz Ministarstva nisu željeli detaljnije iznijeti u čemu su razlike, kazavši tek da će se one analizirati. Još jednom su ponovili da "postoji obostrana želja da se dogovorom dođe do rješenja pitanja sisačke Željezare".

ZAGREB - Antiteroristička jedinica (ATJ) Lučko danas je svečanim postrojavanjem, polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim pripadnicima te pokaznim vježbama obilježila 14. obljetnicu osnutka te specijalne policijske postrojbe. Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić podsjetio je da je ATJ Lučko bila prva organizirana postrojba hrvatske države koja se mogla suprotstaviti neprijatelju, što, kako je rekao "svjedoči o njenoj golemoj ulozi u Domovinskom ratu".

OSIJEK - Ceh prijevoznika Osječko-baranjske županije zatražio je danas od Vlade da ukine zabranu prometovanja Podravskom magistralom za domaće prijevoznike, a u slučaju da zahtjevu ne bude udovoljeno, najavljena je mogućnost mirnog prosvjeda, a zatim i radikalnije mjere. Predsjednik županijskog Ceha prijevoznika Vinko Miličević rekao je na konferenciji za novinare kako udruženje traži da se zabrana ukine za domaće prijevoznike, a da ostane vrijediti za inozemna vozila u tranzitu kroz Hrvatsku.

ZAGREB - Pod sloganom "Pravo na čašu vina" danas se na središnjem zagrebačkom trgu potpisuje prosvjedna peticija protiv odredbe o dopuštenoj razini 0,0 promila alkohola u krvi tijekom vožnje, koju organiziraju Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Zagreb i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba. Akcija ima isključivo ekonomski i gospodarski aspekt i nema nikakvih političkih konotacija, kazao je predsjednik HOK-a Stjepan Šafran. Njome se, dodao je, želi dokazati da je greška u zakonu donešena, da je dobrim dijelom narušeno turističko gospodarstvo i da to treba ispraviti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙