FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVLJENO SUĐENJE ROJSU ZBOG NAVODNIH ZLOUPORABA NOVCEM MORH-A

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Dvojica svjedoka, časnika Hrvatskevojske izjavila su danas u nastavku suđenja bivšem pomoćniku ministraobrane Ljubi Ćesiću Rojsu da 66. inženjerijska pukovnija, koju je Rojsprema optužnici neovlašteno snabdjevao, nikada nije formalno bila uustroju Hrvatske vojske.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Dvojica svjedoka, časnika Hrvatske vojske izjavila su danas u nastavku suđenja bivšem pomoćniku ministra obrane Ljubi Ćesiću Rojsu da 66. inženjerijska pukovnija, koju je Rojs prema optužnici neovlašteno snabdjevao, nikada nije formalno bila u ustroju Hrvatske vojske.

"Iako smo svi za nju znali, 66. pukovnija nikad nije bila stavljena u ustroj Hrvatske vojske", kazao je na zagrebačkom Županijskom sudu zamjenik zapovjednika zapovjedništva za obuku i izobrazbu Vlado Čondić koji je bio načelnik vojne personalne službe. On se prisjetio da su ga 1999. pozvali generali Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs da prikupi dokumentaciju za 66. pukovniju kako bi se za njih počela pripremati rješenja za radni odnos.

"Bilo je predviđeno da se pripadnici zaposle u 33. inženjerijskoj brigadi HV-a. Za njih sam napisao 500 rješenja, a zašto ona nisu potpisana nemam odgovora", kazao je. Dodao je da su pripadnici 66. pukovnije imali prebivalište u vojarni Croatia.

Bivši načelnik operativne uprave Drago Lovrić prisjetio se da je u svibnju 1999. pokojni predsjednik i vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman obišao 66. pukovniju, no ne sjeća se je li mu netko podnio prijavak.

Po njegovim riječima, Ćesić je od bivšeg ministra obrane Joze Radoša tražio da se otvori građevinsko poduzeće u dijelu vojarne Croatia kako bi se pripadnici 66. pukovnije negdje zaposlili, a da će on zauzvrat povući tužbu od 400 milijuna kuna. "Dok sam bio zapovjednik 1. zbornog područja Karlovac u vojarni Croatia vojnicima smo plaćali hranu, struju, vodu i smještaj. 66. pukovnija bila je u najboljoj zgradi i ostale postrojbe su se žalile jer su imali najbolji standard", kazao je Lovrić. Dodao je da je 66. pukovnija bila pod zapovjedništvom Ćesića kojemu su, kako je rekao, mogli naređivati ministar obrane i vrhovni zapovjednik, ali ne i načelnik Glavnog stožera.

Kako bi protiv drugooptuženog Stjepana Spajića, direktora nogometnog kluba Hrvatski Dragovoljac koji je nedavno umro, moglo obustaviti postupak, sudsko je vijeće odlučilo zatražiti izvod iz matične knjige umrlih. Od MORH-a će se ponovno tražiti skidanje oznake vojna tajna s nekih dokumenata. Sud je, naime, to zatražio u srpnju, no od MORH-a nije dobio nikakav odgovor.

Prema optužnici Rojs se tereti da je neovlašteno za 66. pukovniju novcem MORH-a kupovao cigarete, kavu, sokove, plastične čaše, šećer i druge potrepštine vrijedne više od 2,3 milijuna kuna. Optužen je i da je na Spajićev nagovor Hrvatskom dragovoljcu neovlašteno otpisao oko tri milijuna kuna duga te da je nogometnim klubovima iz Hrvatske i BiH omogućavao besplatan smještaj i hranu u vojnim hotelima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙