FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAPOČELO POTPISIVANJE PETICIJE "PRAVO NA ČAŠU VINA"

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Pod sloganom "Pravo na čašu vina" danasse na središnjem zagrebačkom trgu potpisuje prosvjedna peticija protivodredbe o dopuštenoj razini 0,0 promila alkohola u krvi tijekomvožnje, koju organiziraju Ceh ugostitelja i turističkih djelatnikaObrtničke komore Zagreb i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Pod sloganom "Pravo na čašu vina" danas se na središnjem zagrebačkom trgu potpisuje prosvjedna peticija protiv odredbe o dopuštenoj razini 0,0 promila alkohola u krvi tijekom vožnje, koju organiziraju Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Zagreb i Udruženje ugostitelja Grada Zagreba.

Akcija ima isključivo ekonomski i gospodarski aspekt i nema nikakvih političkih konotacija, kazao je predsjednik HOK-a Stjepan Šafran. Njome se, dodao je, želi dokazati da je greška u zakonu donešena, da je dobrim dijelom narušeno turističko gospodarstvo i da to treba ispraviti.

Smatramo, kazao je Šafran, da Hrvatska kao turistička zemlja mora biti zakonima adekvatna zapadno europskom tržištu koje dopušta od 0,5 do 0,8 promila.

Šafran je mišljenja kako nema razloga da Hrvatska iskače iz tog okvira i da izgubi tržište koje očekujemo i u koje je uloženo mnogo sredstva za promociju naše zemlje kako bi privukli turiste iz zapadnih zemalja.

Svjedoci smo da turisti bježe ih Hrvatske iz banalnog razloga što ne smiju "pogledati u čašu, a kamoli popiti decilitar vina za ručak", kazao je Šafran.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić kazao je da su i sami iznenađeni odazivom građana na potpisivanje peticije.

Dodao je kako se provodi i anketa u svim ugostiteljskm radnjama kako bi se utvrdilo koliko je odluka o 0,0 promila doprinjela smanjenju prometa u lokalima na nivou čitave zemlje.

Uvjereni smo da ćemo uspjeti, kazao je Mihić te dodao kako se nada da će Vlada izaći ususret njihovim zahtjevima.

Odredba o 0,0 promila, pojasnili su u HOK-u, nanijela je ogromne štete ugostiteljstvu i turizmu, a organizirano potpisivanje peticije započelo je u kolovozu u svim županijama. Peticija će se potpisivati, kako je najavljeno, do 10. rujna.

Nakon toga svi prikupljeni potpisi uputit će se Vladi, pojasnili su u HOK-u te dodali kako je inicijativu za ukidanjem sporne odredbe Zakona HOK Vladi uputio već dva puta - prije donošenja novog Zakona i prošli tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙