FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sveti Rok: uklonjena spomen-ploča Mili Budaku, inicijatori postavljanja napustili mjesto

SVETI ROK, , 27. kolovoza 2004. (Hina) - Pod nadzorom i uz osiguranjevelikoga broja policajaca, pripadnika interventne jedinice Policijskeuprave zadarske, danas prije podne uklonjena je spomen-ploča MiliBudaku koja je nedavno bila postavljena na dvorišni zid crkve sv. Rokau istoimenom mjestu, u općini Lovinac.
SVETI ROK, , 27. kolovoza 2004. (Hina) - Pod nadzorom i uz osiguranje velikoga broja policajaca, pripadnika interventne jedinice Policijske uprave zadarske, danas prije podne uklonjena je spomen-ploča Mili Budaku koja je nedavno bila postavljena na dvorišni zid crkve sv. Roka u istoimenom mjestu, u općini Lovinac.

Ploču su uklonili radnici koji nisu htjeli odgovarati ni na jedno pitanje novinara, a primijećeno je da su došli vozilima pulskih registracijskih oznaka.

Jedan od inicijatora podizanja ove spomen-ploče Josip Vidaković, hrvatski iseljenik iz Kanade, danas nije bio u Svetom Roku. Zajedno sa suprugom Jelkom napustio je mjesto i nitko od nazočnih s kojima su novinari kontaktirali nisu znali reći gdje su.

Uklanjanje ploče pratio je vrlo mali broj mještana Svetog Roka. Zaustavljali su se tek rijetki prolaznici koji nisu skrivali ogorčenje tim potezom Vlade.

Mještanka Svetog Roka Ika Japunčić samo je rekla: "Sram neka bude ove Vlade". Marko Rukavina (76), žitelj Svetog Roka, kroz suze je pratio uklanjanje te ploče. "Što rade od nas, osmorica moje braće izginulo je u drugom svjetskom ratu, a Mile Budak nije bio nikakvi zločinac", izjavio taj čovjek iz Svetog Roka, dodajući da je on protiv uklanjanja.

"Ja sam 'tuđmanovac' bio i ostajem, a da je on živ, to ne bi dopustio", ustvrdio je Rukavina. Još je na kraju ispričao okupljenim novinarima i policajcima kako mu je u jednoj štedionici propalo sto tisuća bivših njemačkih maraka. Kad bi ih ponovno dobio, dao bi ih za novi spomenik Mili Budaku, rekao je Rukavina.

Inače, radnici koji su uklonili spomen-ploču književniku Mili Budaku, prije toga su brižno uklonili brojne svijeće i cvijeće, a nakon uklanjanja ploče vratili su ih ispred mjesta gdje je bila postavljena ploča.

U Svetom Roku danas je primijećen iznimno veliki broj policajaca, ne samo na mjestu događaja kod crkve sv. Roka, nego i na samom ulazu u selo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙