FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 4. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati.
ZAGREB, 4. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je u petak, govoreći na okruglom stolu "Economist Conferences", da je Hrvatska stvorila dobre pretpostavke za brži ekonomski rast i privlačenje ulaganja. U Hrvatskoj su postignute monetarna stabilnost i nezavisnost središnje banke, zaštićena su vlasnička prava i prava stečena ulaganjem kapitala, financijski sustav je liberaliziran i zajamčen je slobodan transfer dobiti, rekao je Mesić. Založio se za politiku usmjerenu na izravna ulaganja kroz nove investicije u proizvodni sektor hrvatskog gospodarstva, poticanje izvoznih projekata i otvaranje novih radnih mjesta. "Želimo stimulirati tzv. 'industrijsku kooperaciju' i transfer moderne tehnologije s velikim međunarodnim kompanijama", kazao je Mesić. Odgovarajući na upite sudionika Mesić je izjavio kako vjeruje da će Hrvatska, dovrši li do početka 2007. pregovore s Europskom Unijom, postići svoj strateški cilj i 2008. postati njezinom punopravnom članicom. Eventualne prepreke koje bi se na tom putu mogle pojaviti neće biti nepremostive, smatra Mesić koji je uvjeren da Hrvatska ide pravim putem.

ZAGREB - Hrvatska je strana u petak predstavnicima ruskog Mečelja usmeno, a učinit će to i pismeno, iznijela uvjete pod kojima će pristati na sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Odgovor Mechela očekuje se do utorka, 7. rujna. Pristane li Mechel na uvjete, Vukelić očekuje da bi se sporazumni raskid ugovora mogao potpisati do kraja idućega tjedna. Za konačan izlazak iz sisačke Željezare, Mečelj mora isplatiti plaće za kolovoz, vratiti imovinu Željezare, naknaditi trošak likvidacije, koji se procjenjuje u iznosu od 5,4 milijuna eura, a uz to će se i aktivirati jamstvo od 3,6 milijuna, pojasnio je Vukelić uvjete hrvatske strane.

ZAGREB - Ministar financija Ivana Šuker u intervjuu za subotnji "Večernji list" rekao je da radna skupina Ministarstva financija koja radi na izmjenama Zakona o porezu na dohodak razmišlja o prijedlogu da se poveća neoporeziva osnovica, najniža porezna stopa od 15 posto snizi na 12 ili deset posto ili da se poveća osobni odbitak. Kazao je da će razredi za oporezivanje po pojedinim skupinama možda biti drukčije posloženi, tako da poboljšanja osjete oni s najmanjim primanjima, te da se razmišlja o drukčijem postotku osobnih odbitaka za djecu. Ministar financija najavio je da ostaje najviša stopa oporezivanja od 45 posto, iako se ona primjenjuje na samo dvije tisuće poreznih obveznika.

BJELOVAR - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvorio je u petak u Gudovcu pokraj Bjelovara 12. međunarodni stočarski i gospodarski sajam, na kojemu izlaže 340 izlagača iz 10 zemalja. Otvarajući sajamsku priredbu, predsjednik je istaknuo da tradicija sajmovanja u bjelovarskom kraju datira još od 1772., iz razdoblja carice Marije Terezije. Posebno je izdvojio međunarodni karakter sajma, koji je po veličini odmah iza Zagrebačkog. U ime pokrovitelja sajma, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, ministar Petar Čobanković istaknuo je da je cilj povećati domaću proizvodnju regulirati i urediti tržište kako bi seljaci proizvodili za poznatog kupca.

ZAGREB - Prehrambena industrija Lura prekinula je proizvodnju u svojoj zadarskoj tvornici mliječnih proizvoda, pri čemu je počeo postupak zbrinjavanja 33 radnika. Uprava Lure o tome je u petak izvijestila Radničko vijeće i zaposlenike Tvornice Zadar, koji su upoznati s postupkom, pravima i mjerama zbrinjavanja koje će se poduzeti. U Luri su pojasnili kako je za ispunjenje potrebnih standarda poslovanja moderne mljekarske industrije te daljnje profitabilno poslovanje neophodno proširenje proizvodnog pogona i podizanje tehnološke razine Tvornice, što nije moguće na postojećoj lokaciji.

PULA - Bivši ministar unutarnjih poslova Makedonije Ljubo Boškoski ispitan je u petak u Istražnom centru Županijskog suda u Puli, a istražni sudac je najavio da će u subotu odlučiti o prijedlogu tužiteljstva za pokretanje istrage i pritvoru, doznaje se od predsjednika pulskog suda Alde Radolovića. Pojedinosti ispitivanja nisu poznate, kao ni način na koji se Boškoski iza zatvorenih vrata branio od optužbe da je 2002. kao makedonski ministar unutarnjih poslova naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata - šestorice Pakistanaca i jednog Indijca.

ZAGREB - U Lovreću kod Imotskog u petak oko 10,30 sati buknuli su požari, istodobno na pet mjesta, izvijestio je Državni centar za obavješćivanje, dodavši kako se pretpostavlja da su požari podmetnuti. Opožareno je područje oko tri hektara suhe trave, niskog raslinja i manjih borova. Požari su ugašeni oko 12 sati.

ILOK - Tradicionalna gospodarska i kulturna manifestacija "Iločka berba grožđa" počela je u petak starim vinogradarskim običajem čuvanja grožđa u zrenju - "pudarinom". Običaj u srijemskom vinogorju je da se u vrijeme zrenja grožđa, prije njegove berbe, vinogradari okupljaju u vinogradima te uz jelo i piće proslavljaju skori početak berbe grožđa. Na iločkom području pod vinogradima je oko 750 hektara, od toga oko 270 hektara je u vlasništvu "Iločkih podruma" i kooperanata te tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙