FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BESLAN: NEKA DJECA JOŠ TAOCI U ŠKOLI, MEĐU MRTVIM OTMIČARIMA DESETORICA ARAPA

MOSKVA/BESLAN, 3. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Neka su djeca još taociu školi u ruskome gradu Beslanu u kojem je dvodnevna talačka kriza upetak doživjela krvavi vrhunac, a od dvadesetorice ubijenih otmičaradesetorica su Arapi, objavila je agencija Interfax.
MOSKVA/BESLAN, 3. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Neka su djeca još taoci u školi u ruskome gradu Beslanu u kojem je dvodnevna talačka kriza u petak doživjela krvavi vrhunac, a od dvadesetorice ubijenih otmičara desetorica su Arapi, objavila je agencija Interfax.

Agencija se poziva na Valerija Andrejeva, čelnika regionalne službe FSB-a, ali ne daje nikakve pojedinosti. "Među dvadesetoricom ubijenih terorista desetorica su iz arapskoga svijeta", prenosi agencija riječi Valerija Andrejeva.

Oslobođeno je više od 400 talaca, a šezdesetero ih je poginulo kad su ruske snage napale školsku zgradu u kojoj su otmičari od srijede držali stotine talaca, objavio je Interfax.

Agencija Itar-Tass poziva se na dužnosnike regionalne službe sigurnosti i javlja kako je otmicu vodio visoki zapovjednik čečenskih pobunjenika, a vjerojatno je operaciju financirala mreža al-Qaida.

Ti izvori kažu da je prema nekim ranijim informacijama čečenski zapovjednik Magomet Jevlojev vodio otmicu stotina djece i odraslih u školi u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji.

Operaciju je navodno planirao Šamil Basajev, najtraženiji čečenski pobunjenik koji je stajao i iza nekih drugih velikih napada izvan Čečenije.

Ruski dužnosnici vjeruju kako su i drugi nedavni napadi u Rusiji, koji se pripisuju čečenskim pobunjenicima, također povezani s al-Qaidom.

Čečenski pobunjenici koji se bore za nezavisnost od Moskve pod snažnim su utjecajem vahabizma, strogoga oblika sunitskoga islama, koji je jedini dopušteni oblik islama u Saudijskoj Arabiji, a u Rusiji je zabranjen.

"Ima i podataka da je otmicu financirao jedan od ideologa vahabizma, Abu Omar Al-Seyf, predstavnik al-Qaide u Čečeniji", rekao je jedan izvor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙