FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TALAČKE DRAME U RUSIJI VEĆ SU IMALE KRVAVE ZAVRŠNICE

MOSKVA, 3. rujna 2004. (Hina/DPA) - Rusija je u proteklih deset godinadoživjela nekoliko terorističkih napada u kojima su bile zatočenestotine talaca, a kao i u aktualnoj krizi u Beslanu, snage sigurnostiosvajale su zgrade na juriš, pri čemu su mnogi taoci stradali.
MOSKVA, 3. rujna 2004. (Hina/DPA) - Rusija je u proteklih deset godina doživjela nekoliko terorističkih napada u kojima su bile zatočene stotine talaca, a kao i u aktualnoj krizi u Beslanu, snage sigurnosti osvajale su zgrade na juriš, pri čemu su mnogi taoci stradali.

Jedna od najspektakularnijih talačkih drama dogodila se 23. listopada 2002. godine u jednom moskovskom kazalištu: više od 800 ljudi gledalo je mjuzikl "Sjeveroistok" kada su deseci naoružanih osoba ušli u dvoranu i zauzeli je. Među njima bile su i žene odjevene u crno ("crne udovice"), opasane pojasevima prepunim eksploziva.

Teroristi su zahtijevali povlačenje ruske vojske iz Čečenije. Tri dana nakon zauzimanja kazališta specijalne ruske policijske snage zauzele su zgradu na juriš, upotrijebivši pritom omamljujući plin. Tom je prilikom stradalo poginulo 129 taoca a kasnije su se čule i kritike na račun nedostatnih mjere prve pomoći nastradalima. Poginuli su i svi teroristi - njih ukupno 41, a mnogi među njima imali su rane na potiljku.

Drama koja se 9. siječnja 1996. godine dogodila u bolnici u Kisljaru (Dagestan), također zaslužuje uvrštenje u kategoriju spektakularnih: oko 300 pobunjenika zauzelo je bolnicu u tom dagestanskom gradu, gdje se u trenutku napada nalazilo oko 2.000 ljudi.

Nekoliko dana kasnije teroristima je dopušteno da zajedno s brojnim taocima napuste zgradu bolnice. Ruske oružane snage intervenirale su na granici s Čečenijom, pri čemu je u pravoj kiši metaka stradalo 78 policajaca, vojnika i civila a ranjeno je više od stotinu ljudi. Većina terorista uspjela je pobjeći.

Pobunjenički vođa Šamil Basajev napao je 14. srpnja 1995. godine s 100 pristaša bolnicu u gradu Budjonovsku na jugu Rusije, zatočivši više od 1000 pacijenata, liječnika i namještenika bolnice. Neki su taoci ustrijeljeni. Četvrti dan krize jedna je specijalna postojba neuspješno pokušala zauzeti bolnicu. Tom je prilikom u pucnjavi stradalo najmanje 15 civila. Pobunjenici su u pratnji napustili zgradu, povevši sa sobom u Čečeniju autobusima mnoge taoce. Kada su stigli u Čečeniju, žrtve su puštene na slobodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙