FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi Vinodolski: Počeo drugi svjetski sajam pčelarstva

NOVI VINODOLSKI, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatski pčelari proizvodevrlo kvalitetan med, ali je zbog slabih državnih poticaja pčelarstvozapostavljeno, kao i veći izvoz meda, rečeno je na večerašnjemotvaranju Drugoga svjetskoga sajma i burze pčelarstva što se sljedećadva dana održava u Novom Vinodolskom.
NOVI VINODOLSKI, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Hrvatski pčelari proizvode vrlo kvalitetan med, ali je zbog slabih državnih poticaja pčelarstvo zapostavljeno, kao i veći izvoz meda, rečeno je na večerašnjem otvaranju Drugoga svjetskoga sajma i burze pčelarstva što se sljedeća dva dana održava u Novom Vinodolskom.

Osim hrvatskih pčelara na sajmu sudjeluju i pčelari iz SAD-a, Brazila, Rusije, Češke te iz Srbije i Crne Gore.

Stipan Pekanović, predsjednik Svjetskog sajma pčelarstva, rekao je da će izaslanstvo Udruge hrvatskih pčelara tražiti bolji tretman hrvatskoga pčelarstva u Bruxellesu, pri Europskoj burzi pčelarstva.

Podsjetio je na tisućljetnu tradiciju pčelarstva u Hrvatskoj, koje se spominje kao poznata djelatnost u Vinodolskom zakoniku 1288. te se zauzeo za podizanje spomenika pčelaru u Novom Vinodolskom.

Svjetski sajam ubuduće će održavati svoje skupove trijenalno.

U sklopu Drugog svjetskgo sajma pčelarstva sutra se organizira izložba proizvoda od meda te stručna predavanja o ekološkoj proizvodnji meda, uzgoju matica na području Baranje i Slavonije te o suvremenom vojvođanskom pčelarstvu s posebnim osvrtom na pčelarstvo u Petrovaradinu.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa večeras su nastupile folklorne skupine iz više hrvatskih gradova te folklorne skupine vojvođanskih Hrvata iz Bačke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙