FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KAJIN PROTIV ZAKONA O TOTALITARNIM REŽIMIMA

RIJEKA, 31. kolovoza(Hina) - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnikDamir Kajin na današnjoj se konferenciji za novinstvo osvrnuo nanajavljene izmjene i dopune Kaznenog zakona kojim bi se zabranilopromicanje i veličanje totalitarnih ideologija, na mogućepredsjedničke kandidate te na novi Zakon o sigurnosti prometa.
RIJEKA, 31. kolovoza(Hina) - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj se konferenciji za novinstvo osvrnuo na najavljene izmjene i dopune Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, na moguće predsjedničke kandidate te na novi Zakon o sigurnosti prometa.

Kajin je izrazio nezadovoljstvo najavljenim promjenama Kaznenog zakona glede totalitarnih ideologija, ustvrdivši da fašizam i komunizam nisu isto (totalitarne ideologije) iako je, kako je potvrdio, i u ime komunizma stradalo mnogo nevinih ljudi.

Također drži da bi takve promjene Kaznenog zakona bile "grubi falsifikat" te, kako je rekao, time "HDZ kao da želi dati kompenzaciju svojim najvjernijim pristašama" pa izjednačuje komunizam i fašizam.

Vlada je prošli je petak, 26, kolovoza, obvezala Ministarstvo pravosuđa da u roku osam dana Vladi dostavi prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija. Tim bi se promjenama, kako se navodi u Vladinu priopćenju, zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, pri čemu se između zagrada spominju fašizam, komunizam i druge.

Izrazivši neslaganje s takvim promjenama Kaznenog zakona, Kajin je izjavio da su partizanski pokret i Josip Broz Tito zaslužni da su Istra, Rijeka, Zadar i Međimurje u sastavu Hrvatske, da su uspostavili AVNOJ-ske granice koje su temelji sadašnje samostalnosti zemlje i da je zbog njih bivša Jugoslavija bila na strani antifašističke koalicije.

Predložio je da se umjesto donošenja takva zakona promijene udžbenici povijesti kako bi se mladim naraštajima jasno prikazalo što se događalo u Hrvatskoj u 2. svjetskom rata i nakon njega.

Govoreći o idućim predsjedničkim izborima, Kajin je ocijenio malo vjerojatnim da HDZ ne istakne svog kandidata. Potredsjednik IDS-a također je rekao je da treba poduprijeti Stjepana Mesića jer, iako ne sudjeluje u gospodarskom i socijalnom odlučivanju u zemlji, utječe na političke događaje, a to je, po Kajinovoj ocjeni, do sada činio vrlo dobro.

Kajin je napomenuo da provedba novog Zakona o sigurnosti prometa i odredbe o 0,00 promila alkohola za vozače "neće očekivano puniti proračun".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙