FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEŠLIĆ UOČI RAZGOVORA SA SANADEROM: MOSTAR OČEKUJE POTPORU HRVATSKE

MOSTAR, 3. rujna 2004. (Hina) - Mostarski dogradonačelnik Ljubo Bešlić,koji će se tijekom dana sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom,izjavio prije polaska u Zagreb kako očekuje potporu Hrvatske uoživljavanju mostarske Zračne luke, izgradnji bolnice i razvojuSveučilišta u tome gradu.
MOSTAR, 3. rujna 2004. (Hina) - Mostarski dogradonačelnik Ljubo Bešlić, koji će se tijekom dana sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, izjavio prije polaska u Zagreb kako očekuje potporu Hrvatske u oživljavanju mostarske Zračne luke, izgradnji bolnice i razvoju Sveučilišta u tome gradu.

"Očekujem nastavak obostrano dobre suradnje. Posebno važnim držim pitanje oživljavanja Zračne luke u Mostaru oko čega ćemo zatražiti potporu hrvatske Vlade", rekao je Bešlić u izjavi za današnje bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista.

Nakon što je hrvatski avioprijevoznik Croatia airlines početkom godine obustavio liniju prema Mostaru, Zračna luka u tome gradu nema niti jedna stalne veze sa svijetom. Na Zračnu luku jedino stižu charter letovi. To predstavlja veliki problem za promociju i jačanje turizma u gradu ali i prema okolnim odredištima Međugorju, Hutovu blatu i drugima. Prema Bešlićevim najavama, razgovarat će se o mogućnosti ponovnog pokretanja te linije ili o drugim rješenjima.

Kako je najavio mostarski dogradonačelnik, tijekom razgovora na Markovu trgu otvorit će se pitanje potpore za nastavak obnove i izgradnje obiteljskih domova prognanim Hrvatima iz cijele zemlje koji su se smjestili u Mostaru.

Bešlić je najavio i kako će s hrvatskim premijerom razgovarati o potpori za rad jedinog Sveučilišta u BiH na kojemu se nastava odvija na hrvatskom jeziku, a koje uskoro otvara vrata novoj akademskoj 2004/05 godini. Hrvatski premijer Sanader za vrijeme predizborne kampanje za parlamentarne izbore obećao je sufinancirati gradnju u ratu uništene Sveučilišne knjižnice u Mostaru te razvijanje sustava telekonferencije putem Interneta, posebno važnog za studente medicine u Mostaru.

"Svakako jedna od tema bit će i Statut Mostara te predstojeći izbori, općinski u BiH i predsjednički u Hrvatskoj", rekao je mostarski dogradonačelnik.

Kako piše Večernjak, s hrvatskim premijerom će istoga dana razgovarati i direktor mostarskog Aluminija Mijo Brajković, no nije poznato hoće li biti na zajedničkom sastanku s dogradonačelnikom Bešlićem. Vezano uz rad Aluminija, u kojemu Hrvatska ima 18-postotno udio, pretpostavlja se kako će biti riječi o urednoj opskrbi električnom energijom s obzirom na probleme i ucjene kojima je Aluminij izložila Elektroprivreda u Sarajevu.

Do posjeta dvojice mostarskih dužnosnika predsjedniku hrvatske Vlade dolazi nakon ovotjednog susreta visokih hrvatskih dužnosnika iz BiH, predvođenih članom BiH Predsjedništva Draganom Čovićem i ministrom sigurnosti BiH Barišom Čolakom, koji su sa Sanaderom razgovarali prije svega o jačanju gospodarske suradnje i pokretanju zajedničkih projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙