FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KALMETA: VLADINA KOORDINACIJA ZA NADZOR JADRANA ZAŽIVLJUJE 3.LISTOPADA

ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Vladina koordinacija za nadzor izaštitu Jadrana, središnje je tijelo u čijoj će nadležnosti od 3.listopada biti nadzor nad dvostruko većom morskom površinom nego dosada, jer započinje primjena zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa,osim za članice EU, kazao je danas ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta.
ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Vladina koordinacija za nadzor i zaštitu Jadrana, središnje je tijelo u čijoj će nadležnosti od 3. listopada biti nadzor nad dvostruko većom morskom površinom nego do sada, jer započinje primjena zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, osim za članice EU, kazao je danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Kalmeta je ustvrdio da je zbog tog proširenja za nadzor i zaštitu Jadrana, te osiguranje prava ribolova potrebna aktivna državna služba koja može to provoditi. Osnivanje koordinacije je samo prvi korak prema osnivanju Obalne straže, ustvrdio je Kalmeta. Vlada je danas imenovala i stručno tijelo koordinacije koje bi se bavilo operativnim poslovima i usklađivalo rad svih subjekata.

Na današnjem predstavljanju Koordinacije, koju je Vlada osnovala prošli tjedan, istaknuto je da bi ona trebala osigurati sustavno i učinkovito planiranje i djelovanje, te efikasnije i jeftinije korištenje materijalnih i kadrovskih resursa svih tijela državne uprave koji obavljaju poslove nadzora i zaštite na području unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. U sastavu Koordinacije Vlade za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutrašnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Hrvatske su predstavnici čak osam ministarstava.

Koordinacija za nadzor i zaštitu Jadrana zaživjet će 3. listopada i tada ćemo imati sustavni nadzor nad unutrašnjim vodama, središnjim morem, ali i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, kazao je Kalmeta. Dodao je da bi slijedeće godine trebala biti uspostavljena Obalna straža sa sjedištem "negdje na moru".

Ustvrdio je da koordinacija ima rok od šest mjeseci za utvrđivanje postojećeg stanja i uočavanje nedostatka, te predlaganje osnovnih načela za sustavno utvrđivanje nadzora i zaštite Jadrana, koje će uputiti Vladi na usvajanje. Nakon toga, Kalmetino ministarstvo, na temelju tih načela, mora u u roku od mjesec dana izraditi prijedlog zakona o obalnoj straži.

Kalmeta je pojasnio da se nije moglo ići odmah na izradu tog zakona zbog toga što je potrebno izmijeniti približno 15 zakonskih i 50 podzakonskih akata.

Problema sa susjedima oko proširenja nadzora na Jadranu ne bi trebalo biti, smatra Kalmeta, jer je Sabor odlučio da se za zemlje članice EU primjena tog pojasa odgodi do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između EU i Hrvatske.

Ministarstvo će do 30 rujna predložiti promjene podzakonskih akata i boje i oznake za brodice i letjelice te koordinacije.

Državni tajnik za more Branko Bačić kazao je da će koordinacija imati 586 djelatnika razmješetnih po pojedinim ministarstvima, te ukupno 16 brodova, 89 različitih bordica, šest zrakoplova tipa "pilatus", četiri helikoptera tipa Mi-8, jednu bespilotnu letjelicu i radarski sustav Peregrin.

Od 3. listopada kada stupi na snagu odluka o primjeni zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, Vladina koordinacija bit će zadužena za nadzor na ukupno 56.964 četvornih kilometara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙