FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15.30 SATI

ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 2. rujna 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas odlučila da će za osvajače olimpijskih medalja u Ateni izdvojiti ukupno oko tri i pol milijuna kuna. Zlatne rukometaše, njih 15-oricu i njihova izbornika i trenera, Linu Červara i Irfana Smailagića, država će nagraditi s po 169.000 kuna, srebrne Duju Draganju i braću Nikšu i Sinišu Skelin s po 130.000 kuna, te brončane Nikolaja Pešalova, Ivana Ljubičića i Marija Ančića s po 91.000 kuna, a na te se nagrade neće plaćati porez. Vlada je, naime, izmijenila Odluku o kriterijima za dodjelu novčanih nagrada za vrhunska sportska postignuća kojom su nagrade za osvajače medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama povećane za 30 posto u neto iznosu.

ZAGREB - Četiri sindikalne središnjice zatražile su danas da Vlada u sklopu najavljene porezne reforme poveća neoporezivi dio plaće s 1.500 kuna na 2.000 kuna, a neoporezivi dio plaće utvrdi kao najnižu plaću u Hrvatskoj. Povećanje neoporezivog dijela plaće značilo bi za proračun 1,3 milijarde kuna manje, pa treba proširiti bazu poreznih obveznika kako bi se nadoknadio taj manjak, ističu Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata, Matica sindikata javnih službi i Sindikat usluga UNI-Cro, koji okupljaju više od dvije trećine sindikalno organiziranog radništva.

ZAGREB - Klubu hrvatskih povratnika iz iseljeništva iz proračunske će se zalihe osigurati 125.000 eura za financiranje otkupa zemljišta na Bleiburškom polju za potrebe izgradnje budućeg spomen središta žrtvama bleiburške tragedije, odlučila je danas Vlada na zatvorenom dijelu sjednice. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček ej najavio da će najuži dio tima za pregovore s Europskom unijom bit imenovan za desetak dana, a tehnički dio ekipe kroz mjesec dana.

ZAGREB - Hrvatska Vlada će za dva tjedna riješiti prostor Studiju dizajna u Zagrebu i to na najbolji način za studente, izjavio je danas novinarima ministar Dragan Primorac pred zgradom Sveučilišta u Zagrebu. Za to vrijeme iza njega se održavao happening studenata dizajna, koji su na taj način htjeli skrenuti pozornost na svoju potrebu stjecanja prostora za rad.

ZAGREB - Učinkovita unutarnja financijska kontrola u javnom sektoru već nakon godinu dana trebala bi donijeti pozitivne rezultate u boljem trošenju novca te učinkovitijoj i jeftinijoj državnoj upravi, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici Vlade. Dodao je da će unutarnja financijska kontrola kratkoročno donijeti smanjenje potrošnje, a srednjoročno i dugoročno djelotvorniju državnu upravu. Vlada je donijela Strategiju razvoja unutarnje financijske kontrole, kojom se to područje usklađuje sa standardima EU.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Ivica Račan najavio je danas da će Klub zastupnika te stranke u Hrvatskom saboru zatražiti raspravu o stand by aranžmanu Republike Hrvatske s Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi se razmotrile preuzete obveze i vladine namjere s tim u svezi. "Treba reći građanima što ih očekuje u iduće dvije godine", naglasio je Račan na konferenciji za novinare napominjući da će im se u zahtjevu za raspravom pridružiti i HSS-ovi zastupnici. Upozorio je da je aranžmanom s MMF-om Hrvatska preuzela krupne obaveze i da je, među ostalim, predviđena brza privatizacija cjelokupnog državnog portfelja koja bi se, izrazio je bojazan, mogla odvijati na način kao što je to bilo početkom 90-ih.

ŠIBENIK - Na prijedlog Središnjeg ureda za upravu, Vlada je razriješila dužnosti Zorana Petkovića, dosadašnjeg predstojnika Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji. Tu je informaciju, o kojoj se proteklih dana uglavnom nagađalo, danas službeno potvrdio i sam Petković, nakon što je dobio odluku o razrješenju. Do raspisivanja natječaja i izbora novog predstojnika za vršiteljicu dužnosti imenovana je Edita Grubišić, voditeljica kadrovskog odjela Ureda državne uprave u županiji. Kako se navodi u službenom obrazloženju Središnjeg vladina ureda za upravu, Petković je smijenjen zbog učestalih pritužbi na rad i postupanje. Petković, koji je član SDP-a međutim, tvrdi kako je rješenje nezakonito, te da je riječ o "najgrubljem političkom revanšizmu" uoči lokalnih izbora.

ZAGREB - Kati Šoljić, prognanici iz Vukovara i majci četvorice poginulih branitelja, za izniman doprinos u stvaranju slobodne i samostalne Republike Hrvatske uručena je danas nagrada "Junakinja hrvatskog Domovinskog rata", koju je ove godine utemeljila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata - djelatnika Podravke. Nagradu, koja je danas prvi put uručena, uručila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙