FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKI KABINET O OTMICI NOVINARA; ARAPSKI SVIJET UJEDINJUJE SE U POTPORI PARIZU

PARIZ, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Francuski premijer Jean-PierreRaffarin održao je u utorak krizni sastanak nakon što su islamskiekstremisti za 24 sata produljili ultimatum za smaknuće dvojicenovinara otetih u Iraku, a istodobno veliki dio arapskoga javnogmnijenja ujedinio se u potpori Parizu pri rješavanju talačke krize.
PARIZ, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin održao je u utorak krizni sastanak nakon što su islamski ekstremisti za 24 sata produljili ultimatum za smaknuće dvojice novinara otetih u Iraku, a istodobno veliki dio arapskoga javnog mnijenja ujedinio se u potpori Parizu pri rješavanju talačke krize.

Skupina, koja je otela novinare, zaprijetila je da će ih ubiti, ako Francuska ne ukine zabranu nošenja muslimanskog rupca u javnim školama.

Raffarin je na sastanku ministre izvijestio o svemu što vlada čini kako bi ishodila oslobađanje Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota, koji su oteti u Najafu prije deset dana, izvještava njemačka agencija dpa.

Sastanak se održavao u vrijeme kada je francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier nastavio diplomatsku misiju na Bliskom istoku te dobio potporu jordanskoga kolege Marwana Moashera. Promatrači u Ammanu ocjenjuju da bi Jordan mogao utjecati na iračke plemenske vođe i sunitske uleme.

Potporu Francuskoj dala je u međuvremenu i islamska militantna skupina Hamas čiji je glasnogovornik Sami Abu Zuhri izjavio da novinari moraju biti oslobođeni zbog stajališta Pariza o Iraku, istaknuvši da bi se njihovim oslobađanjem dodatno izoliralo Sjedinjene Države i Izrael. Osim što je Francuska zauzela pozitivan stav u slučaju Iraka, pokazala je razumijevanje i za palestinsku stvar.

Općenito, ocjenjuje agencija Reuters, svojom ulogom na međunarodnoj političkoj sceni Francuska je zadužila mnoge arapske zemlje i time uspjela stvoriti dosad neviđeni front muslimanske javnosti koja složno traži oslobađanje francuskih talaca.

Osim Hamasa potporu je dala i Arapska liga, irački sunitski vjerski vođe te vodeći muslimanski klerik s katarske televizijske kuće Al Jazeera šeik Youssef al-Qaradawi.

U utorak čelnici muslimanske zajednice u Francuskoj nastavljaju iskazivati solidarnost vladi. U razgovoru za dnevnik Le Parisien, čelnik Udruge islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF) Lhaj Thami Breze, pozvao je sve učenice islamskih javnih škola da poštuju zakon i ne odlaze u školu s rupcima.

"One se ne smiju suprostavljati Francuskoj Republici", rekao je Breze.

Francuska je uspjela dobiti i potporu Muslimanske braće, islamskog pokreta čiji su francuski članovi predvodili prosvjede protiv zabrane nošenja vela.

Iskazi potpore stigli su i s trojnog neformalnog susreta francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca s Gerhardom Schroederom i Vladimirom Putinom u crnomorskom Sočiju.

"Potpunu solidarnost" Francuzima najavio je iskazati i njemački ministar Joschka Fischer, koji je također na bliskoistočnoj turneri i trebao bi se u utorak u Egiptu sastati s Barnierom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙