FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD DOPUSTILE CIVILNOM ODVJETNIKU ODLAZAK U GUANTANAMO

WASHINGTON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Američka je vlada prviput dopustila jednom civilnom odvjetniku odlazak u zatvor u zaljevuGuantanamo kako bi sa zatvorenicima raspravio pojedinosti sudskogpostupka koji će se pred američkim sudovima voditi zbog njihovazatočenja, priopćeno je u ponedjeljak iz Pentagona.
WASHINGTON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Američka je vlada prvi put dopustila jednom civilnom odvjetniku odlazak u zatvor u zaljevu Guantanamo kako bi sa zatvorenicima raspravio pojedinosti sudskog postupka koji će se pred američkim sudovima voditi zbog njihova zatočenja, priopćeno je u ponedjeljak iz Pentagona.

Odvjetnica Gita Gutierrez otputovala je u američku bazu u Guantanamu u nedjelju kako bi se sastala s dvojicom zatvorenih Britanaca, Ferozom Abbasijem (23) i Moazzamom Beggom (36).

No druga dva civilna odvjetnika koji su trebali u Guantanamo otići zajedno s Gutierrez odbili su to učiniti zbog, kako su rekli, neprihvatljivih uvjeta koje je u posljednji trenutak nametnula Busheva administracija.

Američke vlasti time su prvi put dopustile susret civilnog odvjetnika s nekim zatvorenikom iz Guantanama otkako je američki Vrhovni sud 28. lipnja dao zatvorenicima pravo da slobodu pokušaju izboriti pred civilnim sudovima.

Otad su odvjetnici koji se se bave zaštitom ljudskih prava saveznom sudu predali peticije u korist nekoliko desetaka zatvorenika iz Guantanama.

Brent Mickum, jedan od odvjetnika koji je odbio otići na Kubu gdje se trebao sastati s trojicom zatvorenika, rekao je da je američka vlada krajem prošlog tjedna postavila neke uvjete kojima je, da ih je prihvatio, mogao prekršiti zakon.

Prema njegovim riječima, vlada je odbila obvezati se da će mu dopustiti buduće sastanke sa zatvorenicima i objasniti razlog za njihovo zatočenje. Također su zahtijevali snimanje svih susreta video kamerom i dopuštenje da čitaju njegove zabilješke s razgovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙