FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BROJNE SU SLIČNOSTI IZMEĐU NEKADAŠNJEG LOGORA NA GOLOM OTOKU I ONOG U GUANTANAMO BAY-U

ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Svjedočanstvo zatočenika GuantanamoBay-a stravično nalikuje užasima nekadašnjeg logora na Golom Otoku,primjećuje u The Independentu od ponedjeljka poznata britanska glumicaVanessa Redgrave nakon sudjelovanja u kazališnoj radionici uHrvatskoj.
ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Svjedočanstvo zatočenika Guantanamo Bay-a stravično nalikuje užasima nekadašnjeg logora na Golom Otoku, primjećuje u The Independentu od ponedjeljka poznata britanska glumica Vanessa Redgrave nakon sudjelovanja u kazališnoj radionici u Hrvatskoj.

U toj su radionici sudjelovale i žene koje su preživjele zatočeništvo u Titovom koncentracijskom logoru za političke zatvorenike, smještenom na Golom otoku, a njihove priče o stravičnom premlaćivanju, psihičkom i fizičkom zlostavljanju ima mnogo dodirnih točaka sa svjedočanstvima iz zatočeničkog logora u Guantanamo Bayu, ističe Redgrave.

Tadašnja jugoslavenska obavještajna služba koristila je Staljinove metode pri mučenju zatočenika optuženih za staljinizam a svi preživjeli zatočenici Golog Otoka slažu se da bi nakon duljeg mučenja priznali, napisali i potpisali sve što se od njih tražilo kako bi bili oslobođeni, prenosi glumica u prilogu za The Independent.

Dokument pod naslovom "Zatočeništvo u Afganistanu i Guantanamo Bay-u", čiji su autori odvjetnici iz tvrtke Birngberg Pierce & Partner, zastupnici tri britanska državljanina, otpuštena u ožujku ove godine iz Guantanamo Bay-a, također opisuje stravične uvjete nalik onima iz vremena Titove Jugoslavije - izostanak suđenja i tjelesno mučenje bez preciznih navoda o datumu mogućeg oslobođenja, bilježi Redgrave.

Citirajući članak 2 Povelje UN-a o mučenju iz 1984. g., britanska glumica podsjeća da "nikakvi izvanredni uvjeti - ni ratna prijetnja ni unutarpolitička nestabilnost ni bilo kakva druga opasnost za društvo ne mogu poslužiti kao opravdanje za mučenje".

Britanija i SAD potpisale su i ratificirale tu Povelju ali je britanski prizivni sud ipak prihvatio obrazloženje kojim je vlada poduprla zahtjev za prihvaćanjem dokaza dobivenih mučenjem, podsjeća Redgrave u The Independentu, proglašavajući vladinu potporu režimu u Guantanamo Bay-u "jezivom sramotom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙