FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆE AMERIČKE VOJSKE ZLOSTAVLJANJE U ABU GHRAIBU POVEZUJE S GENERALOM SANCHEZOM

NEW YORK, 27. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dijelovi izvješćaameričke vojske o zlostavljanju zatvorenika u Abu Ghraibu, označenikao vojna tajna, govore kako je bivši zapovjednik američkih snaga uIraku general Ricardo Sanchez odobrio korištenje vrlo strogih oblikaispitivanja, koji su se trebali primjenjivati isključivo na zatočenikeu Afganistanu i u bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, objavio je upetak New York Times.
NEW YORK, 27. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Dijelovi izvješća američke vojske o zlostavljanju zatvorenika u Abu Ghraibu, označeni kao vojna tajna, govore kako je bivši zapovjednik američkih snaga u Iraku general Ricardo Sanchez odobrio korištenje vrlo strogih oblika ispitivanja, koji su se trebali primjenjivati isključivo na zatočenike u Afganistanu i u bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi, objavio je u petak New York Times.

Newyorški dnevnik tvrdi kako je dijelove izvješća s oznakom vojne tajne dobio od neimenovanog dužnosnika Pentagona. Izvješće generala Georgea Faya i Anthonyja Jonesa bez tih je dijelova Pentagon objavio u srijedu.

Times piše kako se u dijelovima izvješća, koje je dobio, tvrdi da postupci koje je Sanchez odobrio krše doktrinu američke vojske i Ženevske konvencije, iako su vojni dužnosnici i drugi iz administracije predsjednika Georgea Busha rekli da se konvencije odnose na sve iračke zatvorenike.

U izvješću stoji i da je Sanchez sa svojim osobljem, mijenjajući pravila ispitivanja tri puta u mjesec dana, izazvao takvu zbrku da su ispitivači i zbog toga kršili Ženevske konvencije, koje ni prije toga nisu baš najbolje shvaćali.

Sanchez nije izravno odobravao zlostavljanje, kaže dnevnik, pozivajući se na izvješće, ali i ističe oblike ispitivanja koje nije zabranio, poput izolacije zatvorenika i korištenja pasa pri ispitivanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙