FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: UKLANJANJE SPOMENIKA BUDAKU - "PRVA AKCIJA DENACIFIKACIJE U HRVATSKOJ OD 1991. GODINE"

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Uklanjanje spomenika Mili Budaku iJuri Francetiću, provedeno po odluci hrvatske vlade i uz snažnopolicijsko osiguranje, "prva je akcija 'denacifikacije' otkako jeHrvatska stekla neovisnost 1991. godine", piše londonski DailyTelegraph od subote.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Uklanjanje spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću, provedeno po odluci hrvatske vlade i uz snažno policijsko osiguranje, "prva je akcija 'denacifikacije' otkako je Hrvatska stekla neovisnost 1991. godine", piše londonski Daily Telegraph od subote.

Hrvatska je vlada prošlog tjedna donijela odluku o uklanjanju spomen ploče Mili Budaku, ministru prosvjete u ustaškoj vladi koja je tijekom Drugog svjetskog rata bila saveznica nacista, i uklanjanju spomenika Juri Francetiću, zapovjedniku i osnivaču ustaške Crne legije, navodi list i dodaje kako je Budak bio potpisnik rasnih zakona po kojima je ustaški režim pogubio tisuće Židova, Srba i Roma.

Spomen ploču Mili Budaku platila je skupina hrvatskih useljenika, uglavnom tvrdolinijaša koji su po završetku Drugog svjetskog rata pobjegli u Australiju i Kanadu, piše list i napominje kako je postavljanje spomen-ploče izazvalo kritike od strane vlade, skupina za zaštitu ljudskih prava i Katoličke crkve.

"Ustaško razdoblje drugdje se smatra crnom mrljom u hrvatskoj povijesti, no mali broj Hrvata vidi sramotu u potpori njihove zemlje Hitleru", nastavlja list i dodaje kako je nekoliko mještana Lovinca plakalo dok je policija uklanjala spomen-ploču. "Nacionalistička vlada koja je vladala zemljom od neovisnosti do 2000. godine često je bilo optuživana za rehabilitaciju ustaša i vraćanje nekih njihovih simbola. Hrvatska se, međutim, priprema za razgovora sljedeće godine o pristupanju Europskoj uniji i želi dokazati da poštuje ljudska prava i demokraciju u skladu s kriterijama koje postavlja Bruxelles", zaključuje londonski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙