FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VRHOVNI SUD U SLUČAJU LORA UKINUO PRVOSTUPANJSKE OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE

ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - Vrhovni sud RH prihvatio je žalbudržavnog odvjetnika i ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda uSplitu, kojom se oslobađaju osmorica optuženika, bivših vojnihpolicajaca, u tzv. slučaju Lora od optužbe za kazneno djelo ratnogzločina protiv civilnog stanovništva, ističe se u današnjem priopćenjuVrhovnog suda RH.
ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu državnog odvjetnika i ukinuo prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu, kojom se oslobađaju osmorica optuženika, bivših vojnih policajaca, u tzv. slučaju Lora od optužbe za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ističe se u današnjem priopćenju Vrhovnog suda RH.

Vrhovni sud RH je predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, s time da se nova rasprava u slučaju Lora mora održati pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

U obrazloženju svog Rješenja Vrhovni sud navodi da je državni odvjetnik u žalbi na prvostupanjsku presudu opširno obrazložio prigovore koje Vrhovni sud smatra osnovanima. Jer, kako se navodi u obrazloženju, "prvostupanjski sud nije proveo sve raspoložive dokaze, već je neopravdano odbio veći broj dokaza predloženih po optužbi, zbog čega je činjenično stanje ostalo manjkavo, u prvom redu nepotpuno utvrđeno".

To se, uz ostalo odnosi i na nesaslušavanje svjedoka koji prebivaju u iz Srbiji, a koji nisu uredno pozvani na glavnu raspravu.

Vrhovni sud prihvatio je i prigovor državnog odvjetništva da se radi o "pogrešnoj ocjeni prvostupanjskog suda po kojoj su iskazi svjedoka Zlatka Sulejmanovića, Uglješe Bulovića, Ivice Livaje i Davora Perišića u međusobnoj koliziji, i da ih zato ne prihvaća".

U Rješenju Vrhovnog suda također se navodi da je prvostupanjski sud u ponovljenom postupku pred potpuno izmijenjenim vijećem dužan, uz ostalo, provesti sve do sada izvedene dokaze, da treba izvesti dokaze saslušanjem svjedoka s prebivalištem u Srbiji, i raspraviti i utvrditi jesu li oštećenici navedeni u činjeničom opisu djela bili svi, ili neki od njih civilne osobe, ili pak naoružani pripadnici neprijateljskih paravojnih formacija.

Cjeloviti tekst Rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske objavljen je na web-stranici Vrhovnog suda Republike Hrvatske (www.vsrh.hr).

Oslobađajuću presudu za osmoricu bivših vojnih policajaca, optuženih za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - Tomislava Duića, Tončija Brkića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Davora Banića, Emilija Bungura, Antu Gudića i Anđelka Botića - donijelo je jednoglasno peteročlano vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, u studenom 2002. Sudski postupak je trajao pet mjeseci i 41 dan, ispitano je 60-tak svjedoka, a svjedoci iz Srbije i Crne Gore nisu bili ispitivani jer se nisu odazvali višekratnih pozivima.

Na tu oslobađajuću presudu žalbu je uložilo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙