FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VELIKA VEĆINA SRČANIH UDARA VRLO LAKO PREDVIDLJIVA

MUENCHEN, 30. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Gotovo se sav rizik odsrčanog udara može predvidjeti, a učinak faktora koji uzrokuju udarjednak je u siromašnim ili bogatim zemljama, pokazala je globalnastudija objavljena u nedjelju.
MUENCHEN, 30. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Gotovo se sav rizik od srčanog udara može predvidjeti, a učinak faktora koji uzrokuju udar jednak je u siromašnim ili bogatim zemljama, pokazala je globalna studija objavljena u nedjelju.

Rezultati studije provedene na 29.000 ljudi u 52 zemlje i objavljene na susretu Europskog kardiološkog društva u Muenchenu, pokazuje da su samo dva čimbenika - abnormalna razina dobrog i lošeg kolesterola i pušenje - odgovorna za dvije trećine srčanih udara.

Ostali faktori rizika su visoki tlak, dijabetes, pretilost, stres, manjak dnevne konzumacije voća i povrća te manjak vježbe. Ispijanje malih količina alkohola taj rizik nešto smanjuje.

"Ovo nesumnjivo dokazuje da je 90 posto faktora rizika za srčani udar vrlo lako predvidjeti", izjavio je kanadski kardiolog Salim Yusuf na tiskovnoj konferenciji u Muenchenu. "To je dobra vijest. Ona znači da nešto možemo poduzeti", dodao je Yusuf.

Ovo otkriće suprotno je postojećem mišljenju stručnjaka da samo polovinu rizika za bolest srca predstavljaju poznati faktori.

"Učinak faktora rizika jednak na svaku etničku skupinu i svaku regiju svijeta", rekao je Yusuf, "što znači da poruka prevencije može biti jednostavna i jednaka za cijeli svijet".

Studija je pokazala da pušači imaju trostruko veći rizik dobiti srčani udar od nepušača. Nepušači koji redovito jedu voće i povrće, vježbaju tri puta tjedno i popiju pokoje piće smanjuju taj rizik za 80 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙