FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRIJUNI: KONFERENCIJA O ISTRAŽIVANJIMA TEMELJNIH ZNANSTvenih pitanja

ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Na Brijunima će se od 30. kolovozado 3. rujna održati Deveta brijunska konferencija o istraživanjimatemeljnih problema u znanosti "Tvar u ekstremnim uvjetima".
ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Na Brijunima će se od 30. kolovoza do 3. rujna održati Deveta brijunska konferencija o istraživanjima temeljnih problema u znanosti "Tvar u ekstremnim uvjetima".

Po riječima predsjednika Organizacijskog odbora Danka Bosanca s Instituta "Ruđera Boškovića" šezdesetak znanstvenika raspravljat će o bitnim pitanjima građe, postanka, razvoja i shvaćanja našeg svijeta i svemira te o odnosima u njemu.

O temi "Kakav je stvaran odnos znanosti i umjetnosti" uvodno predavanje održat će ugledni kemičar i nobelovac Harry Kroto.

O budućnosti civilizacije, odnosno o fuziji kao glavnom rješenju energetskih potreba ljudske civilizacije, izlagat će znanstvenik s njemačkog Instituta "Maxa Plancka" Karl Lackner i fizičar kalifornijskoga Instituta "Lawrencea Livermorea" Bruce Tarter.

Jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika koji se bave laserskom fizikom Theodor Haensch govorit će o laserskoj fizici i ultrabrzim laserima koji proizvode ultrakratke pulseve.

Posebno zanimljivim Bosanac smatra izlaganje o životu u ekstremnim uvjetima - u oceanskim vulkanima ili pod visokim tlakovima u zemljinoj kori, a o tome će govoriti znanstvenik s kalifornijskoga Sveučilišta Berklya Ken Nealson.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙