FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK JE STRATIŠTE I ZA NOVINARE

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Prošlotjedno ubojstvo talijanskognovinara Enza Baldonija i otmica dvojice njegovih francuskih kolegaGeorgesa Malbrunota i Christiana Chesnota ponovo su pažnju svjetskejavnosti skrenule na stradanja novinara u Iraku.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Prošlotjedno ubojstvo talijanskog novinara Enza Baldonija i otmica dvojice njegovih francuskih kolega Georgesa Malbrunota i Christiana Chesnota ponovo su pažnju svjetske javnosti skrenule na stradanja novinara u Iraku.

Prema podacima međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), dosad je u Iraku živote izgubilo 39 novinara, a zabilježeni su deseci slučajeva njihovih otmica.

Baldonija i dvojicu njegovih francuskih kolega otela je skupina koja se naziva "Islamska vojska u Iraku". Talijanskog su novinara pogubili 27. kolovoza jer njegova zemlja nije ispunila zahtjev da se povuče iz Iraka. Za oslobađanje dvojice Francuza otmičari traže ukidanje zabrane nošenja muslimanskog vela u francuskim školama.

Najveći broj novinara u Iraku poginuo je u samim počecima rata. U prva tri tjedna od početka američkog napada, u ožujku 2003. godine, ubijeno je 11 novinara. Tada su stradavali izvjestitelji, kamermani i fotoreporteri NBC-a, al-Jazeere, BBC-a, ITN-a, Channela 4, Reutersa i Telecincoa. Medijski najviše popraćeni izgred bio je pogodak američke topničke granate, navodno slučajan, u bagdadski hotel Palestina u kojem su bili smješteni strani novinari. Tada su poginula trojica.

Više od tisuću novinara pratilo je početak rata u Iraku. Od toga ih je 600 bilo pridruženo postrojbama koalicijskih snaga dobivši, po prvi puta u povijesti ratnog izvještavanja, prigodu da zajedno s vojnim postrojbama sudjeluju u ratnim operacijama. Time je, naravno, i rizik njihova fizičkog stradanja postao mnogo veći.

Međutim, ni nakon službenog završetka rata u Iraku, ta zemlja nije postala bitno sigurnijom za novinare, o čemu svjedoče i posljednji slučajevi talijanskog i dvojice francuskih novinara.

U posljednjih godinu dana, od kolovoza 2003., ubijeno ih je točno 20. Primjerice, samo su u svibnju živote izgubile njih četvorica - dvojica Japanaca, Poljak i Alžirac. Ubili su ih irački pobunjenici.

Za usporedbu, u svim godinama ratovanja na području bivše Jugoslavije, zaključno s kosovskom krizom, ukupno je ubijeno 49 novinara, dakle samo desetak manje nego u prvih 18 mjeseci ratnih i poslijeratnih zbivanja u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙