FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RSF OSUDILA OTMICU BRITANSKOG NOVINARA U BASRI; OTMIČARI NAJAVILI MOGUĆE PUŠTANJE

PARIZ/NAJAF, 13. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Međunarodna organizacijaReporteri bez granica (RSF) osudila je u petak otmicu britanskognovinara Jamesa Brandona, otetog dan ranije u Basri, na jugu Iraka, izatražila da ga se odmah i bezuvjetno pusti na slobodu.
PARIZ/NAJAF, 13. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je u petak otmicu britanskog novinara Jamesa Brandona, otetog dan ranije u Basri, na jugu Iraka, i zatražila da ga se odmah i bezuvjetno pusti na slobodu.

RSF je osudio, kako ističe, "odvratnu ucjenu" otmičara koji su zaprijetili da će Brandona ubiti ako se američke snage u roku 24 sata ne povuku iz Najafa.

"Novinari su civili, a ne sudionici sukoba. Njihova misija je informiranje. Oni ni u kojem slučaju ne mogu biti sredstvo razmjene", naglašava RFS.

U Iraku je dosad poginulo 33 novinara i medijskih suradnika.

James Brandon (23), novinar Sunday Telegrapha, otet je u četvrtak iz svoje hotelske sobe u Basri.

U međuvremenu, otmičari su obećali da će ga pustiti na slobodu nakon što je to od njih zatražio sam Moqtada Sadr.

"Kao rezultat posredovanja Sadrova ureda, britanski talac bit će oslobođen i predan Sadrovu uredu u Basri", objavili su otmičari na videosnimci na kojoj je prikazan i Brandon.

Blizak suradnik Moqtade Sadra u Najafu pozvao je ranije otmičare da oslobode britanskog novinara jer su otmice protivne islamskim načelima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙