FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AFRIČKA UNIJA ISTRAŽUJE NAVODE O POKOLJU CIVILA; NASTAVLJENI PREGOVORI O DARFURU

ABUJA, 29. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Mirovni pregovori izmeđudarfurskih pobunjenika i sudanske vlade nastavljeni su u nedjeljunavečer nakon 24 sata bojkota pobunjenika koji su dan ranije optužilislužbeni Kartum za kršenje primirja i ubojstvo 75 civila u šest sela.
ABUJA, 29. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Mirovni pregovori između darfurskih pobunjenika i sudanske vlade nastavljeni su u nedjelju navečer nakon 24 sata bojkota pobunjenika koji su dan ranije optužili službeni Kartum za kršenje primirja i ubojstvo 75 civila u šest sela.

Afrička unija (AU), koja posreduje u pregovorima, pokrenula je istragu tih tvrdnji, jedne od niza međusobnih optužbi glede kršenja primirja u, kako tvrde Ujedinjeni narodi, najgoroj humanitarnoj krizi u svijetu.

"Povjerenstvo za nadgledanje prekida vatre već je započelo istragu i očekuje se da će tijekom ovog tjedna izložiti svoja otkrića", rekao je glasnogovornik AU-a Assane Ba.

Cilj mirovnih pregovora je pronaći političko rješenje sukoba koji je eskalirao u veljači 2003. nakon godina borbi slabijeg intenziteta između arapskih nomada i afričkih poljoprivrednika oko rijetkih prirodnih bogatstava u toj nepreglednoj sušnoj regiji.

Do 50.000 ljudi je poginulo otkad je započeo sukob prije 18 mjeseci, a više od milijun stanovnika Darfura bilo je prisiljeno napustiti svoje domove zbog straha od arapske milicije džandžavida, koju je mobilizirala vlada protiv pobunjenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙