FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREGOVORI O DARFURU: SUDAN ODBIJA AFRIČKE VOJNIKE

Nigerija-PREGOVORI-DARFURPREGOVORI O DARFURU: SUDAN ODBIJA AFRIČKE VOJNIKE Šef sudanskogizaslanstva na mirovnim pregovorima o Darfuru, ministar poljoprivredeMazjoub al-Khalifa izjavio je u ponedjeljak u Abuji da "nije potrebno"da Afrička unija (AU) pošalje mirovnu snagu u Sudan i naglasio da jevlada u Kartumu u stanju sama zajamčiti sigurnost u svojoj pobunjenojpokrajini Darfuru.

ABUJA, 23. kolovoza 2004.(Hina/AFP/Reuters) -

Šef sudanskog izaslanstva na mirovnim pregovorima o Darfuru, ministar poljoprivrede Mazjoub al-Khalifa izjavio je u ponedjeljak u Abuji da "nije potrebno" da Afrička unija (AU) pošalje mirovnu snagu u Sudan i naglasio da je vlada u Kartumu u stanju sama zajamčiti sigurnost u svojoj pobunjenoj pokrajini Darfuru.

Na prijedlog, koji je u ime Afričke unije iznio nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, da pošalje mirovne snage koje bi brojale oko 2.000 ljudi, Mazjoub al-Khalifa je rekao da to nije potrebno obvezavši se nadalje da će Sudan sam razoružati paravojne jedinice koje haraju Darfurom.

"Istovremeno ćemo razoružati pobunjenički pokret, janjawide (provladine arapske milicije) i druge milicije", izjavio je sudanski ministar novinarima.

Sudan je poslao izaslanstvo na pregovore u Abuji koje je organizirala Afrička unija radi pokretanja dijaloga s predstavnicima pobune koja 18 mjeseci traje u Darfuru. Krvava pobuna izbila je u veljači 2003. nakon što se među arapskim nomadskim plemenima i afričkim ratarskim stanovništvom godinama vodio sukob oko mršavih prirodnih resursa u toj siromašnoj pokrajini na zapadu Sudana. Pobunjeni afrički stanovnici Darfura tvrde da vlada u Khartumu podržava i naoružava arapske janjaweede kako bi oni etnički očistili Darfur. Kartum odbija te optužbe i janjaweede deklarativno naziva odmetnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙