FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA NEDJELJU, 15. KOLOVOZA

ZAGREB, 14. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju, 15. kolovoza.
ZAGREB, 14. kolovoza 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju, 15. kolovoza.

LOURDES - Papa Ivan Pavao II. završit će dvodnevni posjet francuskom svetištu Lourdesu kamo je doputovao u povodu 150. obljetnice objave dogme o bezgrešnom začeću Djevice Marije.

SANKT PETERBURG - Drugi i završni dan posjeta američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda Rusiji. Prema najavama ruske agencije Interfax, Rumsfeld i njegov ruski kolega Sergej Ivanov trebali bi potpisati plan vojne suradnje za 2005., a moglo bi biti riječi i o američkom planu jačanja radarske postaje na Grenlandu, što bi, strahuju ruski dužnosnici, moglo ugroziti Rusiju.

Očekuje se da će ministri također razgovarati o pitanjima sigurnosti, borbi protiv terorizma i neširenju nuklearnog naoružanja.

PRIŠTINA - Novi civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen stiže u Prištinu kako bi u ponedjeljak i službeno počeo jednogodišnju misiju kao šesti šef UNMIK-a na Kosovu. Peteresen je drugi Danac koji preuzima vođenje UNIMK-a nakon Haeakerupa. Prije dolaska na Kosovo Petersen je bio posebni izaslanik Europske unije u Makedoniji.

NAJAF - Iračka prijelazna vlada objavila je u subotu da nastavlja vojne operacije u svetom gradu Najafu nakon što su propali pregovori sam šijitskom milicijom.

Pobuna militanata lojalnih mladom radikalnom kleriku Moqtadi al Sadru predstavlja najveći izazov za iračku privremenu vladu premijera Iyada Allawija otkako su joj američke okupacijske snage predale suvrenitet nad zemljom 28. lipnja.

Prekid vatre u Najafu na snazi je od petka, no operacije američkih marinaca i iračkih policajaca protiv Al Sadrovih boraca u gradu u kojem se nalaze glavna svetišta šijitskog islama, izazvale su prosvjede tisuća Iračana u Basri, Bagdadu i drugom gradovima na kojima je tražena Allawijeva ostavka.

KARTUM - Oko 150 vojnika iz Ruande, odnosno prva polovica zaštitnih snaga Afričke unije koje će štititi međunarodne promatrače stiže oko podneva u sudansku pokrajinu Darfur.

CARACAS - U Venecueli će se održati referedum o ostanku na vlasti predsjednika Huga Chaveza.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Duška Gerić Koren

Prijepodne: Renata Tomašević

Poslijepodne: Damir Hainski

Navečer: Branka Radman

Tel: 385 1 4808645

Fax: 385 1 4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙