FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA: SMANJENA LIKVIDNOST ZADRŽAVA VISOKU POTRAŽNJU ZA KUNAMA

ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - RBA: SMANJENA LIKVIDNOST ZADRŽAVAVISOKU POTRAŽNJU ZA KUNAMA
ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - RBA: SMANJENA LIKVIDNOST ZADRŽAVA VISOKU POTRAŽNJU ZA KUNAMA

HINA - Financijski servis

Smanjena likvidnost banaka i potreba za održavanjem prosjeka stanja računa u trenutnom razdoblju održavanja i izdvajanja obvezne pričuve zadržavaju kamatne stope na domaćem novčanom tržištu na visokim razinama, navode analitičari Raiffeisenbank (RBA).

Kamatna stopa na prekonoćne pozajmice je i dalje na razini iznad 10 posto, na koju se popela u drugom tjednu kolovoza. Tromjesečni ZIBOR se spustio ponovno ispod razine od 8 posto, iako pritisak potražnje za kunama i dalje traje.

Dvije devizne intervencije HNB na tržištu sredinom kolovoza donijele su oko 514 milijuna kuna za povećanje likvidnosti na tržište, no velika količina kuna nalazi se u obliku gotovog novca u opticaju izvan banaka na što uobičajeno utječe povećani broj turista u Hrvatskoj tijekom kolovoza, a naročito u samom vrhuncu sezone.

Krajem srpnja iznos gotovog novca u optjecaju je dosegnuo razinu od 11,87 milijardi kuna, najvišu dosad zabilježenu razinu. Krajem kolovoza količina gotovog novca u optjecaju se uobičajeno smanjuje što bi trebalo pomoći smanjenju pritisaka na novčanom tržištu.

Tijekom ovog tjedna održana je nova aukcija trezorskih zapisa na kojoj je dospijevalo preko 300 milijuna kuna zapisa, ali zbog narušene likvidnosti financijskog sustava i ova je aukcija rezultirala slabijim upisom zapisa i padom upisanog iznosa trezorskih zapisa, navodi se u analizi RBA.

Iznos je pao na razinu od 6,6 milijardi kuna, odnosno čak 880 milijuna kuna ispod razine zabilježene krajem lipnja. Ostvaren je upis šestomjesečnih zapisa u iznosu od 50 milijuna kuna i uz kamatnu stopu od 6,2 posto, što je 1,2 postotna boda iznad razine ostvarene na prethodnoj aukciji, a to je je još uvijek niže od razine tržišnih kamatnih stopa.

Usprkos visokoj potražnji za kunama koja je uspjela zaustaviti slabljenje kune, prisutnom i zbog visoke potražnje korporativnog sektora za devizama, kuna je na tjednoj razini oslabila 0,4 posto prema srednjem tečaju HNB-a. Potražnja za kunama i visoke kamatne stope neutraliziraju visoku potražnju za devizama te se tečaj posljednjih dana malo stabilizirao oko razine od 7,39 kuna za euro, kažu u RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙