FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANALITIČARI RBA: POTRAŽNJA ZA KUNAMA VISOKA I NAKON INTERVENCIJE HNB

ZAGREB, 20. kolovoza 2004. (Hina) - ANALITIČARI RBA: POTRAŽNJA ZAKUNAMA VISOKA I NAKON INTERVENCIJE HNB
ZAGREB, 20. kolovoza 2004. (Hina) - ANALITIČARI RBA: POTRAŽNJA ZA KUNAMA VISOKA I NAKON INTERVENCIJE HNB

Potražnja za kunama ostaje na visokim razinama tijekom kolovoza, te se kamatne stope na prekonoćne pozajmice i dalje zadržavaju iznad 10 posto, navodi se u današnjoj analizi Raiffeisenbank (RBA).

Analitičari RBA ocjenjuju da je najveći uzročnik velike potražnje za kunama turistička sezona s obzirom da tada značajno raste iznos gotovog novca u optjecaju izvan banaka. Na kraju srpnja taj je iznos dostigao razinu od 11,87 milijardi kuna, što je najviša ikad zabilježena razina krajem mjeseca, 5,1 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, odnosno oko 890 milijuna kuna više nego krajem lipnja.

Hrvatska narodna banka reagirala je dvaput u nekoliko dana deviznom intervencijom plasirajući na tim aukcijama ukupno 514,3 milijuna kuna, no to je bilo nedovoljno za smanjenje pritiska na kamatne stope i potražnju za kunama. Nakon deviznih intervencija zaustavljeno je dalje jačanje kune koja je dostigla najvišu razinu od rujna 2002. godine.

Visoke kamatne stope, drže u RBA, ipak priječe značajnije slabljenje kune. Prometi na novčanom tržištu su na višim razinama u cijelom razdoblju od lipnja ove godine, no ograničeni su ponudom koja je u nekim danima i dvostruko niža od potražnje, podaci su Tržišta novca Zagreb. Popravak slabije likvidnosti bankovnog sustava uslijedit će, navode, s povratkom gotovog novca pod okrilje banaka.

Tijekom ovog tjedna nije bilo aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija, čiji je iznos od kraja lipnja znatno smanjen (oko 730 milijuna kuna, jer je s padom likvidnosti sustava i porastom kamatnih stopa na novčanom tržištu atraktivnost upisa ovih vrijednosnica opala).

Slijedeća aukcija očekuje se slijedeći tjedan, a rezultati aukcije će ovisiti i o daljim kretanjima na novčanom tržištu. Jačanje kune u odnosu na euro je nakon deviznih intervencija zaustavljeno, te je tijekom posljednjih dana zabilježeno blago slabljenje kune, ograničeno velikom potražnjom za kunama.

Srednji tečaj HNB-a se popeo s najnižih razina od rujna 2002. godine na razinu iznad 7,35 kuna za euro s mogućnošću još malog povećanja, navodi se u današnjoj analizi RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙