FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANALIZA RBA O VISOKOJ POTRAŽNJI ZA KUNAMA

ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Tijekom prve polovice kolovozanastavljeno je razdoblje visoke potražnje za kunama, koje jerezultiralo visokim razinama kamatnih stopa, pritiscima na jačanjekune, slabim rezultatima aukcijama trezorskih zapisa Ministarstvafinancija, a na kraju i deviznom intervencijom HNB-a na kojoj suotkupljivane devize od banaka, navode analitičari Raiffeisenbank (RBA)o razdoblju visoke potražnje za kunama na domaćem tržištu.
ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Tijekom prve polovice kolovoza nastavljeno je razdoblje visoke potražnje za kunama, koje je rezultiralo visokim razinama kamatnih stopa, pritiscima na jačanje kune, slabim rezultatima aukcijama trezorskih zapisa Ministarstva financija, a na kraju i deviznom intervencijom HNB-a na kojoj su otkupljivane devize od banaka, navode analitičari Raiffeisenbank (RBA) o razdoblju visoke potražnje za kunama na domaćem tržištu.

Na novčanom tržištu potražnja za novcem dominira nad ponudom. Kamatna stopa na prekonoćne pozajmice se popela na razinu preko 10 posto, gdje je posljednji put bila krajem ožujka, kada su potrebe Ministarstva financija za sredstvima izazvale rast potražnje za kunama.

U ovom tjednu se velikoj potražnji za kunama, pogotovo za gotovim novcem kada se ostvaruju najviše razine gotovog novca u optjecaju, zbog uobičajenih utjecaja turističke sezone i na strani potražnje za kunama i na strani ponude deviza, pridodao i novi period održavanja i izdvajanja obvezne pričuve. Tada su banke i manje sklone plasirati svoje eventualne viškove. Veći porast ostvarile su kamatne stope na likvidnije, i zbog toga osjetljivije na kretanja likvidnosti, kratkoročne pozajmice, dok je tromjesečni ZIBOR porastao na razinu iznad 8 posto.

Zbog pritiska potražnje za kunama i na tečaj, HNB je na svojoj aukciji kupila 52,5 milijuna kuna eura, te na taj način omogućila priljev od 385 milijuna kuna na tržište od sljedećeg tjedna.

Zbog visoke potražnje za kunama na ovotjednoj je aukciji trezorskih zapisa Ministarstva financija plasirano samo 15,4 milijuna kuna šestomjesečnih zapisa po kamatnoj stopi od 5 posto, znatno ispod trenutne razine tržišnih kamatnih stopa. U posljednjih je četiri aukcije plasirano samo 138,4 milijuna kuna zapisa, dok je istovremeno dospjelo gotovo 650 milijuna kuna zapisa. Stoga je i iznos upisanih zapisa spušten na razinu ispod 6,9 milijardi kuna.

Pritisak potražnje za kunama spustio je tečaj na najnižu razinu ove godine. Srednji je tečaj HNB pao na razinu od 7,341557 kuna za euro, što je najniža razina od listopada 2002. godine. HNB je intervenirao uz prosječni tečaj od 7,348383 kune za euro, djelujući protiv daljeg jačanja kune i reagirajući na donjim razinama implicitno definiranog raspona tečaja, navodi se u analizi Raiffeisenbank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙